România se află în prezent pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor prin cardiologia intervenţională, metoda de la vârful tratamentelor în cardiologie, a declarat prof. dr. Dragoş Vinereanu, director medical al Spitalului de urgenţă Universitar.
„Pentru mulţi pacienţi medicamentele merg foarte bine, dar există un număr mare pentru care diferitele tehnici din cardiologia intervenţională s-au dovedit a fi mai eficiente în ceea ce priveşte reducerea riscului de deces, a diferitelor complicaţii în ceea ce priveşte tratamentul. Mă refer în special la pacienţii cu infarct miocardic acut, unde utilizarea tehnicilor de cardiologie intervenţională reduce la jumătate riscul de deces al acestor pacienţi. La pacienţii cu insuficienţă cardiacă, utilizarea tehnicilor cardiologice intervenţionale are beneficii mai mari şi mai importante decât utilizarea tratamentelor cu diferite medicamente. Şi în cazul pacienţilor cu diferite forme de cardiopatie ischemică, utilizarea tehnicilor cu dilatarea arterelor principale care irigă inima este metoda de elecţie de tratament la ora actuală”, a explicat prof. dr. Dragoş Vinereanu.
Specialistul a arătat că aceste tehnici de cardiologie intervenţională sunt foarte puţin dezvoltate în ţara noastră. „În 2009 au existat circa 6.500 de proceduri de dilatare coronariană efectuate la nivelul ţării. Dacă ne raportăm la populaţia României, asta a însemnat circa 295 de proceduri de dilatare coronariană la un milion de cetăţeni, ceea ce înseamnă ultimul loc în Europa, adică cam la jumătate din ceea ce se realizează în ţări similare cum ar fi Bulgaria, Serbia Croaţia. Mult mai puţin decât Polonia, Ungaria, Cehia, nu mai vorbim de Germania, Olanda sau Elveţia”, a menţionat medicul. Totodată, ţara noastră stă şi mai prost în ceea ce priveşte angioplastia primară, tehnica cea mai performantă din cardiologie, care constă în dilatarea arterelor coronare la pacientul cu infarct de miocard acut.
” Avem 20 de angioplastii la un milion de cetăţeni ceea ce la nivel european înseamnă circa o zecime din ceea ce realizează Bulgaria, Serbia, Croaţia. Cehia şi Polonia la ora actuală sunt foarte departe, metoda fiind utilizată preponderent în aceste ţări”, a evidenţiat prof.dr. Vinereanu. El este de părere că pentru o cardiologie intervenţională performantă trebuie o dotare corespunzătoare şi, chiar dacă investiţia este mai scumpă, beneficiile pe termen lung sunt mari şi mai puţin costisitoare ca tratamentele simple pentru aceşti pacienţi.
„Este un program al Ministerului Sănătăţii care din păcate a avut în permanenţă o reducere a fondurilor. În 2009 faţă de 2008 a fost o reducere de circa 10%-15% din cauza crizei. O să vedem ce se întâmplă în acest an. La propunerea Comisiei de cardiologie urmează să se introducă un program de tratament prin angioplastie. Sunt 16 centre la nivel naţional care folosesc această procedură: Cluj, Institutul ‘CC Iliescu’ Fundeni, Timişoara, Târgu Mureş, Spitalul Universitar Bucureşti, Institutul de Cardiologie de la Iaşi”, a mai subliniat prof.dr. Dragoş Vinereanu. Nu în ultimul rând, România stă foarte prost şi în ceea ce priveşte specialiştii în acest tip de cardiologie, în ţara noastră fiind sub 60 de specialişti, faţă de Polonia care are 800. De asemenea, a fost desfiinţată în învăţământul superior medical supraspecializarea în domeniul cardiologiei intervenţionale, iar în prezent se fac demersuri pentru a o reintroduce. AGERPRES