Romania respira: Riscuri in utilizarea si exploatarea instalatiilor vechi de gaze medicale

O analiza de Conf. Univ. Dr. Mihai-Bogdan PETRISOR despre piata gazelor medicale, necesarul spitalelor romanesti, investitiile si conditiile tehnice necesare pentru realizarea de instalatii moderne de oxigen medical.

 

In aceasta etapa a existentei noastre, in care am stat acasa si i-am privit pe altii cum se lupta cu teribila pandemie, am realizat mai mult ca oricand ca avem nevoie de oxigen. Am inteles ca in cazurile severe de coronavirus este nevoie de aparate care sa ajute procesul de respiratie si sa administreze oxigen. Pornind de la aceste simple constatari, ne-am propus sa observam indeaproape aceasta piata  a gazelor medicale si – mai important – sa analizam care sunt pericolele reale de utilizare a unor instalatii si sisteme vechi de livrare gaze medicale.

 

Au spitalele capacitatea de a verifica, din punct de vedere calitativ, oxigenul receptionat?

Asa cum precizam intr-un articol precedent publicat pe platforma MedicalManager.ro, conform normativelor ISO 7396/2016 (ASRO), pentru spitalele care utilizeaza mai putin de 3.000 mc pe an de oxigen se recomanda utilizarea buteliilor speciale, nefiind justificat costul unei instalatii fixe.

Odata cu utilizarea exclusiv a buteliilor apare si riscul aferent manipularii acestora. In primul rand, exista riscul de golire a tubului de oxigen, datorat unei lipse de gestiune corecta a stocurilor. De aici rezulta o prima si extrem de importanta concluzie si anume necesitatea instruirii unei persoane a carei sarcina (exclusiva) sa fie gestiunea corecta a acestui stoc de oxigen/azot/heliu etc. Odata cu instruirea unei persoane desemnate pentru receptia si gestiunea stocurilor de butelii de oxigen se mai poate preintampina o problema, de aceasta data tehnica. Montarea pe buteliile de gaze medicinale de reductoare de presiune vechi, neverificate, de uz industrial si nu medical, poate avea consecinte fatale. Da, in procesul de achizitie, mai toate spitalele lasa intreaga responsabilitate pe seama firmei care livreaza oxigen. Pana la proba contrarie, spitalele verifica cumva ceea ce receptioneaza, din punct de vedere calitativ? Au in organigrama acea persoana calificata, capabila sa evalueze calitatea produsului livrat?  Motiv in plus sa apeleze doar la firme acreditate. Nu in ultimul rand, un alt risc asociat utilizarii buteliilor de oxigen (gaze medicale) este cel de explozie. Explozie este poate putin spus, iar imaginea urmatoare este mai edificatoare cu siguranta deca orice text.

Explozie butelii de oxigen – Spital Ucraina

Sursa: http://www.aiiro.ro/upload/files/2019/Sisteme_de_distributie_de_gaze_medicale_si_vacuum_2019.pdf

Desi se manifesta mai rar ca riscurile anterior prezentate (asociate manipularii buteliilor de oxigen), prin prisma prejudiciilor, acesta este cel mai sever. Focul si aparitia lui intr-un mediu incarcat cu oxigen (si butelii de oxigen) poate genera efecte devastatoare. Motiv pentru care toate normativele in domeniu recomanda eliminarea materialelor inflamabile, in primul rand din depozitele de butelii. De asemenea, cu risc la fel de mare, este si prezenta materialelor inflamabile aflate in preajma pacientilor, cum ar fi: acetona, lubrifinati, lotiuni de corp, alcool, dezinfectanti.

 

Retelele vechi de livrare de gaze medicale sunt subdimensionate

Pentru spitalele care au un consum de oxigen mai mare de 3.000 mc/an evident riscurile asociate buteliiilor de gaz vin insotite si de riscurile asociate instalatiilor de furnizare a gazelor in intreg spitalul. Actualele standarde de realizare a instalatiilor de gaze medicale sunt menite sa limiteze la minim riscurile. In primul rand, este eliminat riscul de utilizare gresita a unui tip de gaz cu altul printr-o etichetare standardizata, atat la alimentare cat si la utilizatorul final. De asemenea, riscul de aparitie de scurgeri de gaze este aproape eliminat. Recomanadarile tuturor standardelor dar si ale tuturor asociatiilor de gaze (Gas Industries Association) este sa nu se realizeze adaptari ale retelelor si nici improvizatii. Mai mult, cam toate retelele vechi de livrare de gaze medicale sunt subdimensionate si nu mai respecta debitele solicitate in zilele noastre.

Nu adaugati/schimbati furtune sau schimbati duze dupa bunul plac! Riscurile pot fi catastrofale. Instalatiile noi, conform standardelor, impun comutatoare automate de inchidere/deschidere. Omul, de cele mai multe ori, este supus erorii, motiv pentru care sistemele actuale de livrare de gaze medicale elimina tocmai aceasta eroare.

Tubulatura cupru conform standard SR EN ISO 13348

Sursa:http://www.aiiro.ro/upload/files/2019/Sisteme_de_distributie_de_gaze_medicale_si_vacuum_2019.pdf

 

Cati tehnicieni de gaze medicale avem angajati in spitalele din Romania?

Nu cred ca este cazul sa mai subliniem importanta livrarii oxigenului in special (si a gazelor medicale in general) in spitale. Riscul pentru pacientii care au nevoie de oxigen (gaze medicale) este imens. Cu toate acestea, la fel de importanta este si livrarea acestor gaze in conditii de perfecta siguranta, deoarece riscul asociat (in special cel de explozie) este de natura sa afecteze, in mod iremediabil, atat pacientul care are nevoie de oxigen cat si medicul, asistentul, infirmierul si intreg personalul medical, alaturi de orice persoana care s-ar afla in incinta la acel moment. Tocmai de aceea, eliminarea acestui risc asociat livrarii de gaze medicale trebuie sa devina proiect de baza in orice plan de management spitalicesc, pentru ca – indiferent de costuri – beneficiile sunt de nepretuit.

Putem incepe prin a angaja tehnicieni de gaze medicale, al caror rol sa fie unul definitoriu la realizarea infrastructurii optime a spitalului, iar ei sa reprezinte garantul livrarii la parametrii optimi a gazelor medicale. Cati tehnicieni de gaze medicale avem angajati in spitalele din Romania? Riscul este imens in manipularea incorecta a buteliilor si instalatiilor de gaze medicale incat, nu intamplator, toate standardele recomanda ca toate depozitele (indiferent de capacitate) sa fie localizate la minim 100 m de cladire/spital.

 

Incheiem prin a adresa cateva intrebari fundamentale in definirea acestui obiectv:

  1. Care este nevoia reala de oxigen la mine in spital?
  2. Cine sunt persoanele specializate din spital care garanteaza livrarea gazelor medicale la parametrii descrisi in factura de achizitie?
  3. Cat de veche este instalatia de gaze medicale?
  4. Care sunt parametrii actuali de livrare corespunzatoare?
  5. Cat costa realizarea unei instalatii noi?
  6. Care sunt riscurile sistemului actual?
  7. Daca intervine un factor de risc, care sunt prejudiciile posibile si urmarile pentru toti cei implicati?
Mihai-Bogdan PETRIȘOR este conferențiar universitar doctor la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și membru al Asociației Române de Științe Regionale. Este absolvent al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor și al Facultății de Drept din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Activitatea didactică se adresează studenților de la Specializarea Administrație publică și celor de la Specializarea Finanțe-Banci din cadrul FEAA, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Opiniile exprimate sunt opinii personale ale autorului și nu implică instituțiile cu care acesta este asociat.