România, în genunchi în fața COVID-19?

Situația actuală a infecției Covid-19 în România, din perspectivă medicală, socială și a comunicării, a fost abordată miercuri, 15 iulie 2020, într-o ediție specială a Rețelei de Solidaritate.

Cât de gravă este situația?, Care sunt consecințele pe plan national? Care este riscul izolării la nivel european?, Cum am ajuns să avem cel mai mare număr de cazuri noi din Europa?, Cinism politic?, Comunicare defectuoasă?, Administrare deficitară a aplicării măsurilor de protecție?, Neîncredere în autorități? – acestea au fost câteva întrebări la care au răspuns dr Emilian Damian Popovici – medic primar epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Loredana Diacu –  jurnalist Epoch Times România și Cristian Dimitriu – specialist în comunicare.

„Oamenii vorbesc de războaie termonucleare, de tot felul de bombe sofisticate, de amenințări de tot felul, și apare un dușman microscopic care întoarce lumea cu susul în jos și ne arată cât de nepregătit a fost mapamondul în raport cu o asemenea provocare globală. Toată relaxarea de măsuri din România, urmarea stării de urgență, s-a repercutat automat asupra numărului bazal de reproducere (R), care a început din nou să crească. Această infecție Covid-19 te taxează în funcție de ceea ce îi oferi. Cheia succesului constă în testare masivă și izolarea cazurilor pozitive. Lipsa cadrului legal a generat externarea pacienților asimptomatici și în consecință, infectarea altor persoane”, a declarat Emilian Damian Popovici – medic primar epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. Acesta a mai subliniat faptul că ne așteaptă perioada de toamnă – iarnă, când va apărea și virusul gripal, iar cele două virusuri, gripal și coronavirusul, nu se exclud unul pe celălalt.

România se confruntă în opinia lui Cristian Dimitriu, cu o criză majoră de comunicare. „Există strategii de comunicare de criză. Se pare că Grupul de Comunicare Strategică nu comunică strategic. Sunt numeroase cauze, poate că au obosit și poate nici nu sunt pregătiți pentru așa ceva. Concluzia mea este că nici la cel mai înalt nivel, autoritățile nu au reușit să comunice empatic”, a explicat Cristian Dimitriu, specialist în comunicare.

Subiectul întâlnirii a rămas unul cu final deschis.

Conferința poate fi urmărită integral, accesând următorul link:

România în genunchi în fața COVID-19? – EDIȚIE SPECIALĂ

România în genunchi în fața COVID-19? – EDIȚIE SPECIALĂ Discutăm despre o temă critică ce frământă România astăzi: situația actuală a infecției Covid-19 în România, din perspectiva medicală, socială și a comunicării. Cât de gravă este situația? Care sunt consecințele pe plan național și care este riscul izolării la nivel european?Cum am ajuns să avem cel mai mare număr de cazuri noi din Europa? Fake news? Lipsă de educație? Cinism politic? Comunicare defectuoasă? Legi imperfecte? Administrare deficitară a aplicării măsurilor de protecție? Neîncredere în autorități?Vom încerca să găsim atât răspunsuri la aceste întrebări, dar mai ales soluții pentru a recâștiga încrederea românilor și implicarea lor solidară pentru a opri acest trend periculos.ModeratorDr. Sorin Popescu (Austria), medic și manager, membru al Rețelei de SolidaritateInvitați- Dr. Emilian Damian Popovici (România) – Șef Disciplină Epidemiologie – Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara, medic primar epidemiolog, vicepreședinte Societatea Română de Epidemiologie- Loredana Diacu (România) – jurnalistă Epoch Times România- Cristian Dimitriu (România) – specialist în comunicareSunteți cu toții bineveniți și nu ezitați sa transmiteți acest eveniment și altor colege sau colegi care ar putea fi interesate/interesați de aceste teme!Cu drag,Dr. Roxana Sonea, Tg-Mureș, RomâniaDr. Catalin Daniel Constantinescu, cercetător științific CNRS, FranțaIoana Alexandra Blaga, BA, Viena, AustriaDr. Mihaela Sava, Basel, ElvețiaUn concept de Gabriela Mirescu, Fribourg

Publicată de Rețeaua de Solidaritate pe Miercuri, 15 iulie 2020