inima_camere.jpg“Cardiologia interventionala este o problema destul de complexa, Romania aflandu-se pe ultimul loc in Europa din punctul de vedere al utilizarii monografiei si angioplastiei cu stent, in urma Bulgariei”, a declarat prof.dr. Dan Deleanu.

El considera ca este necesar un plan pe termen lung, iar primul pas care ar trebui facut in acest sens este pregatirea medicilor. Sunt foarte putini medici care fac angioplastie, aproximativ 30. În Europa, peste 98% dintre pacienti sunt tratati prin angioplastie cu stent, iar in Romania 5%, si 35-40% cu tromboliza.

In infarctul miocardic acut aceasta terapie este extrem de importanta, pentru ca salveaza vieti, a evidentiat presedintele Societatii Romane de Cardiologie. El a spus ca avem cam 800 de infarcturi de miocard acut la un milion de locuitori. Specialistul apreciaza ca primul pas care trebuie facut este deblocarea atestatului de cardiologie interventionala si a amintit ca urmeaza ca acesta sa fie deblocat in sistem de urgenta.

O alta problema care trebuie luata in considerare este cea a existentei centrelor pentru cardiologie interventionala bine dotate, dar si bine utilizate, pentru ca in Bucurestti de pilda, Spitalul „Sf. Ioan”, desi dispune de o dotare corespunzatoare, s-au facut doar 25 de angioplastii. Prof. Deleanu apreciaza ca trebuie un plan pe termen lung, in cadrul caruia in localitatile resedinta de judet ar trebui sa se dezvolte laboratoare de cateterism, de cardiologie interventionala pentru infarctul de miocard acut.

În Bucuresti sunt spitale care primesc pacienti cu un astfel de diagnostic, dar nu au dotare, ei ar trebui dirijati in aceasta situatie catre centre specializate. „Constatam ca in ultimul timp infractul de miocard acut a ajuns sa se manifeste la tineri sub 40 de ani cu afectare grava, situatii care trebuie tratate cat mai repede in centre bine dotate. Multi raman invalizi pe viata”, a remarcat prof.dr. Dan Deleanu.

El a spus ca intre factorii care duc la aceasta boala se afla si stresul, fumatul, lipsa de miscare. „Ar trebui ca fiecare din noi sa facem cel putin 30 de minute de efort sustinut, bicicleta, jogging, mers alert, urcatul scarilor, lasatul masinii la distanta si mers pe jos pana la birou”, a mai evidentiat prof.dr. Deleanu. El a explicat ca infarctul se manifesta printr-o violenta retrosternala, transpiratie, anxietate, care dureaza mai mult de 15 minute, fiind obligatorie chemarea ambulantei si in niciun caz cel care are aceste acuze sa nu mearga singur la spital. Infarctul de micocard se evidentiaza si prin electrocardiograma, dar si prin evidentierea unor markeri, a unor enzime.

În Romania, in 80-% din cazuri se utilizeaza stenturile simple si in numai 20% cele farmaceutice, cele scumpe. În Europa unul din doi pacienti sunt tratati cu stenturi farmaceutice. La Institutul Clinic Fundeni au fost realizate 1.150 de agioplastii coronariene cu stent simplu, la Cluj – peste 1.000, la Timisoara – intre 700 si 800, in celelalte centre intre 400 si 500. Recuperarea dupa o astfel de metoda este de una-doua zile, a mai spus prof.dr. Deleanu.