Obezitatea a fost considerată ca fiind o afecțiune ce ține de competența endocrinologilor, specialiștilor în medicina obezității și medicilor primari, dar este nevoie ca medicii cardiologi să-și asume un rol mai activ în gestionarea acesteia, deoarece endocrinologii și specialiștii în medicina obezității sunt puțini la număr.

Epidemia de obezitate s-a agravat în timpul pandemiei de COVID-19, deoarece mulți oameni au devenit mai sedentari.

Deși menținerea greutății ideale, a activității fizice (PA) constante și a aptitudinii cardiorespiratorii (CRF) pe toată durata vieții, din  copilărie până la vârsta adultă, ar fi ideală, cu greu acest lucru se întâmplă în societatea modernă, astfel cresc riscurile de boli cardiovasculare și metabolice la vârsta adultă.

Obezitatea trebuie privită ca o boală cronică. Din păcate, din cauza stigmatizării, obezitatea nu primește același nivel de atenție ca și alte afecțiuni, dar este asociată factori care cresc riscul de boli de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, apneea în somn și ficatul gras, precum și un risc crescut de insuficiență cardiacă (IC) și BCV aterosclerotic. Persoanele cu obezitate sunt adesea marginalizate și nu primesc aceeași îngrijire medicală.

Există o percepție greșită că obezitatea este doar rezultatul alegerilor stilului de viață. Există cu siguranță o legătură privind alegerile alimentare și cu stilul de viață, cu toate acestea, există, de asemenea,  obezitatea poate fi provovată de biochimia metabolică și rezistența la insulină.

Aceasta este o problemă în care cardiologii trebuie să se implice. Obezitatea este un factor major al insuficienței cardiace (IC). Din 1999 până în 2018, obezitatea a crescut de la 30% la 42% din populație – peste 70% dintre adulți fiind supraponderali sau obezi. Este nevoie de o abordare a îngrijirii obezității bazatăe pe echipe multidisciplinare. Pacienții au nevoie de acces la informații despre dietă și activitatea fizică.

În acest moment există multe modalități de a ajuta pacienții care se luptă cu greutatea în exces.

Exista medicamente ce sunt promițătoare chiar și pentru pacienții cu boală cardiovasculară si pacienții și diabet de tip 2, ce poate ajuta la  scăderea în greutate semnificativă chiar și pentru cei fără diabet de tip 2. Operația bariatrică este o altă opțiune posibilă, deși aceasta nu este recomandată pentru toți cei cu obezitate. Agonistul receptorului GLP-1 semaglutida este un tratament aprobat pentru pierderea în greutate.

“Există acum medicamente mai eficiente pentru tratarea obezității decât am avut până acum. Unul, semaglutida, este aprobat. O alta, tirzepatida, tocmai a fost aprobată pentru a trata diabetul de tip 2 și este probabil să fie aprobată pentru a trata obezitatea în curând. Cred că ar trebui să depunem toate eforturile pentru a face ca pacienții să primească aceste medicamente eficiente”, a spus Steven E. Nissen, 

Mulți pacienți cu exces de greutate sau obezitate au BCV sau factori de risc multipli și merg în mod obișnuit la un cardiolog, prin urmare, este important ca medicii cardiologi să fie conștienți de severitatea rezultatelor obezității și să profite de ocazie pentru screening, consiliere și tratare.

La fel ca în cazul diabetului, unde cardiologii pot prescrie tratamente cu inhibitori ai SGLT2 și agoniștilor receptorilor GLP-1 și nu mai sunt exclusiv de competența medicului diabetolog, tratamentul obezității poate deveni un instrument pentru medicul cardiolog, în special în prevenție.

Material preluat și tradus de pe Healio.com/news/cardiology.