În anul 2008, au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer la nivel mondial, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), a anunţat, joi, cu prilejul deschiderii Conferinţei Societăţii Române de Radioterapie, prof. dr. Rodica Anghel, manager al Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti.
Ea a menţionat că numărul de decese determinate de cancer la nivel mondial, potrivit surselor citate, a fost de 7,6 milioane, iar peste jumătate de cazuri incidente şi două treimi din decese au apărut în ţările cu venituri mici. Medicul a precizat că, la nivel mondial, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt la bărbaţi de plămân, prostată, colorectal, stomac, ficat, iar la femei sân, colorectal, col uterin, plămân, stomac.
Raportul Comisiei Comunităţilor Europene a arătat că în 2006 cea de-a doua şi cea mai frecventă cauză de deces, după afecţiunile circulatorii, este cancerul, fiind răspunzător de două decese din zece în rândul femeilor şi trei decese din zece din rândul bărbaţilor. Aceasta înseamnă că, în fiecare an, 3,4 milioane de europeni sunt diagnosticaţi cu cancer, majoritatea acestora suferă de forme de cancer mamar, rectal sau plămân, a explicat prof. dr.Rodica Anghel.
Cazurile de cancer cu cele mai mari mortalităţi au fost pulmonar, colorectal, de prostată şi stomac, însumând 55 la sută din decesele prin cancer, a adăugat ea. În cazul femeilor, cancerele de sân, colorectal, pulmonar, col uterin şi ovarian au avut incidenţa cea mai mare, acestea au însemnat 54 la sută din totalul cancerelor incidente, a precizat dr. Rodica Anghel, menţionând că cele mai mari mortalităţi au fost la cancerul mamar, colorectal, pulmonar, ovarian şi de pancreas, ele însumând aproape 53 la sută prin decesele de cancer în Europa.
Datele statistice din ultimii ani situează România printre ţările care se află pe un loc mediu în ceea ce priveşte rata standardizată a mortalităţii în rândul statelor membre ale Uniunii Europene şi cu ratele incidenţei şi prevalenţei cele mai mici, dar cu tendinţă crescătoare, a spus prof.dr. Rodica Anghel. Ea a reliefat că există o tendinţă de creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi mortalităţii prin cancer valabil pentru mediile urban şi rural, pentru ambele sexe, cu precădere la cel masculin.
La bărbaţi pe primul loc în ceea ce priveşte rata de mortalitate prin această afecţiune se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cel colorectal, la prostată, stomac, vezică biliară şi bolile maligne de sistem, iar la femei prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat ca frecvenţă de tumorile maligne ale aparatului genital, bronhopulmonar, rectal şi bolile maligne de sistem. În ceea ce priveşte incidenţa, aceasta este de 179,6 la sută la 100.000 de locuitori la femei şi 240,6 la 100.000 de locuitori la bărbaţi. În ceea ce priveşte riscul de îmbolnăvire înainte de 75 de ani este de 24,9 la sută la bărbaţi şi 18,1 la sută la femei.
Prof.dr. Rodica Anghel a făcut referire şi la programul naţional complex privind această afecţiune pentru anii 2011-2012 care vizează un ansamblu de acţiuni multianuale, în scopul evaluării, prevenirii tratamentului şi controlului. Programul naţional de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate are trei subprograme şi vizează îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei printr-un stil de viaţă sănătos şi combaterea principalilor factori de risc.
În ceea ce priveşte Programul naţional de oncologie acesta are ca obiective profilaxia de cancer uterin, prin vaccinarea HPV a populaţiei eligibile, diagnosticarea în stare incipientă a cancerului uterin, mamar şi colorectal, tratamentul bolnavilor şi monitorizarea acestora şi realizarea, implementarea şi managementul registrului naţional de cancer. Ministerul Sănătăţii implementează în 2011 şi 2012 proiectul POSDRU „Instruire şi prevenţie pentru o viaţă sănătoasă” în cadrul căruia se vor instrui 6.000 de medici de familie şi 1.200 de medici specialişti în domeniul screening-ului pentru cancerul uterin, de sân şi colorectal, a menţionat prof.dr. Rodica Anghel.
La Conferinţa Societăţii Române de Radioterapie şi Zilele medicale ale Institutului oncologic se vor aborda, în perioada 17-19 noiembrie, teme precum tratamentul multidisciplinar complex al afecţiunilor neoplazice cu accent deosebit pe tratamentele moleculare ţintite, tehnicile moderne de iradiere şi procedeele de chirurgie inovatoare utilizate în tratamentele bolnavilor. Sesiunea de cancer pulmonar va beneficia de prezenţa a doi specialişti de marcă de la Universitatea din Viena, respectiv prof.dr. Thomas Thomas Brodowicz şi prof. Walter Klepetko, iar sesiunea dedicată tehnicilor moderne de iradiere îl are ca invitat pe prof. Kayihan Engin din Turcia.
În cadrul sesiunii alocate tratamentelor moleculare ţintite invitat este prof.dr Cristoph Zielinski care va ţine o prelegere legată de tratamentul modern cu anticorpi monoclonali. Medicii rezidenţi îşi vor prezenta şi ei lucrările într-o sesiune specială. Actualităţile legate de tratamentele paliative urmează a fi prezentate într-o sesiune specială în care problemele de nursing şi cele legate de tratamentul durerii ocupă un rol prioritar, invitat de marcă fiind prof.dr. Raphael Catane din Israel şi Maureen Carruthers, cea care reprezintă Şcoala de Nursing din cadrul Royal Marsden and Royal Palliative Care Service din Marea Britanie. AGERPRES