Pacienţii din zona Moldovei vor beneficia de investigaţii imagistice de cea mai înaltă perfomanţă, acest lucru fiind posibil după ce conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi a achiziţionat un nou aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN).

Managerul Spitalului de Neurochirurgie Prof. Dr. Nicolae Oblu din Iaşi, Lucian Eva, a declarat presei că amplasarea aparatului a necesitat amenajarea unui spaţiu special, consolidat, ai cărui pereţi au fost capitonaţi cu foiţă de cupru pentru a bloca interferenţele şi a asigura un climat optim investigaţiilor de mare acurateţe.

Potrivit sursei citate, greutatea totală a dispozitivului este de 7 tone şi are o putere de 1,5 Tesla.

După ce va fi montat, RMN-ul va fi folosit pentru diagnosticarea pacienţilor din toată zona Moldovei care ajung la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi au nevoie de astfel de explorări.

„În ultimul timp patologia s-a diversificat, iar o investigaţie de fineţe făcută cu ajutorul rezonanţei magnetice poate să clarifice un diagnostic, să ne direcţioneze către modul în care trebuie abordat cazul medical”, a declarat managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Până acum Spitalul de Neurochirurgie a folosit pentru investigaţii imagistice un singur aparat RMN, care funcţionează deja de 14 ani. Din cauza numărului mare de solicitări, un pacient este nevoit să se înscrie pe o listă de aşteptare iar ulterior să fie programat după câteva luni.

Pentru noul RMN s-au investit 600.000 de euro, fără TVA. Contractul de achiziţie a fost semnat de ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii Băncii Mondiale în baza unui contract prin care, la nivel naţional, au fost achiziţionate echipamente computer tomograf, aparate de rezonanţă magnetică şi sisteme informatice. AGERPRES