ritli ladislau.jpgPreşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul de numire a medicului Ritli Ladislau în funcţia de ministru al Sănătăţii. De asemenea, preşedintele Băsescu a semnat, miercuri, şi decretul prin care se ia act de demisia lui Cseke Attila din funcţia de ministru al Sănătăţii, şi se constată încetarea calităţii acestuia de membru al Guvernului.

Uniunea Democrată Maghiară din România a înaintat, miercuri, premierului Emil Boc propunerea de numire a lui Ritli Ladislau pentru funcţia de ministru al Sănătăţii. Potrivit UDMR, Ritli Ladislau este „unul dintre cei mai reputaţi medici din Oradea”, ocupând de-a lungul ultimilor 30 de ani mai multe funcţii administrative.

Ritli Ladislau în înlocuieşte la portofoliul Ministerului Sănătăţii pe Cseke Attila, care şi-a anunţat demisia din funcţie pe 4 august, declarându-se nemulţumit de sumele alocate sănătăţii prin rectificarea bugetară. „După consultările cu Partidul Democrat-Liberal, membrii coaliţiei au ajuns la un consens şi anume Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să fie coordonată de Ministerul Sănătăţii, pentru că în acest fel pot fi realizate cel mai eficient politicile publice în domeniu”, se arată în comunicatul UDMR.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că CNAS va fi trecută în coordonarea Ministerului Sănătăţii, dar preşedintele CNAS va rămâne ordonator principal de credite şi va avea rang de secretar de stat. „Va fi în coordonarea Ministerului, va fi secretar de stat în cadrul ministerului. Preşedintele CNAS rămâne ordonator principal de credite. Că va fi domnul Duţă sau altcineva, asta decide PDL, noi n-am cerut schimbarea domnului Duţă din funcţie”, a explicat Borbely.

Ritli Ladislau s-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948, şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în anul 1973 ca şef de promoţie. El a fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Stei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor. Ritli Ladislau este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea. Din anul 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea. AGERPRES