Riscul de a dezvolta anumite boli cardiace diferă în funcţie de sex – este concluzia unui studiu realizat de cercetători olandezi de la Universitatea din Rotterdam, care subliniază cât este de important să se ţină cont de aceste diferenţe în prevenirea, observarea şi tratarea maladiilor cardiovasculare.
Cercetarea s-a desfăşurat timp de 20 de ani pe circa 8.500 de persoane, având 55 de ani la începutul studiului şi fără boli cardiovasculare, relatează passionsante.be. În perioada de observaţie, circa 3.000 dintre ele au făcut o complicaţie cardiovasculară. „La 55 de ani, riscul de a dezvolta ulterior o boală cardiovasculară este aproape identic la bărbaţi şi la femei”, spune dr Roseline Peluchon în „Journal international de medecine”. În schimb „există mari diferenţe în privinţa primului incident cardiovascular”, adaugă ea.
Astfel, bărbaţii sunt mai susceptibili să dezvolte mai întâi o patologie coronariană, în timp ce femeile prezintă mai degrabă una cerebro-vasculară sau o insuficienţă cardiacă. O altă diferenţă constă în vârsta la care apare această primă manifestare, mult mai tardivă la femei. În cazul lor, riscul nu creşte progresiv ca la bărbaţi, ci pe paliere.
„Acest lucru ar putea însemna că un risc scăzut pentru primii zece ani după 55 de ani nu exclude un risc crescut pentru restul vieţii, ceea ce implică reevaluări periodice’, afirmă dr Peluchon. ‘Abordarea factorilor de risc trebuie să fie globală şi să vizeze atât normalizarea bilanţului lipidic (colesterol şi trigliceride), cât şi respectarea regulilor igieno-dietetice (greutate, sare, etc.) şi controlul presiunii arteriale”, adaugă ea. Recomandările sunt completate de renunţarea la fumat, consumul moderat de alcool şi o activitate fizică constantă.AGERPRES