Potrivit unui studiu apărut în revista Radiology, un program de inteligență artificială poate prezice dacă nodulii pulmonari descoperiți în urma screeningului prin tomografie computerizată prezintă riscul de a deveni canceroși.

La nivel mondial, Organizația Mondială a Sănătății estimează pentru anul 2020 un număr de 1.8 milioane de decese cauzate de cancerul pulmonar. Tomografia Computerizată cu doză redusă de radiații este utilizată pentru a depista persoanele cu risc crescut de cancer pulmonar, cum ar fi fumătorii.

Detectarea cancerului în fază incipientă reduce semnificativ riscul de deces și crește șansele de vindecare. Cancerul pulmonar apare de obicei ca noduli pulmonari pe radiografie. Majoritatea sunt benigni și nu necesită investigații suplimentare, urmărirea clinică fiind suficientă. Prin urmare, distincția între noduli benigni și maligni este fundamentală în diagnosticarea precoce a cancerului.

Pentru noul studiu, cercetătorii au dezvoltat un algoritm pentru evaluarea nodulilor pulmonari folosind învățarea profundă (deep learning), o funcție a intelienței artificiale capabilă să găsească anumite tipare în datele imagistice.

Cercetătorii au dezvoltat algoritmul prin folosirea lui asupra imaginilor CT a mai mult de 16.000 de noduli, inclusiv 1.249 de afecțiuni maligne. Validarea algoritmului s-a realizat prin trei seturi de date imagistice a nodulilor din cadrul studiului Danish Lung Cancer Screening.

 

 

 

Materialul integral pe paltforma specializata Pneumologia.ro