Persoanele de 40 de ani, infectate cu HIV au prezentat un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar, comparativ cu restul populației; în timp ce persoanele cu HIV în vârstă de 60 de ani aveau un risc cu 30% mai mare. Datele au fost furnizate în urma unui studiu amplu, realizat în SUA, privind diagnosticele de cancer în perioada 2001 – 2016.

Descoperirile, publicate luna aceasta în revista Lancet HIV, au arătat că, deși ratele cancerului pulmonar la persoanele cu HIV au scăzut în ultimele decenii, cancerul pulmonar rămâne al doilea cel mai frecvent cancer la persoanele cu HIV și prezintă probabilitatea ca până în anul 2030 să reprezinte 15% din totalul cazurilor de cancer la persoanele cu HIV.

Pentru a analiza riscul de cancer la persoanele cu HIV, cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare a Cancerului din SUA au folosit date din studiul HIV/AIDS Cancer Match, care compară datele referitoare la cele două afecțiuni pentru o perioadă de aproximativ 15 ani (2001 – 2016).

Schimbările apărute la nivelul populației studiate de-a lungul timpului, au reflectat îmbătrânirea persoanelor cu HIV în SUA. Proporția persoanelor de peste 50 de ani s-a dublat în perioada 2001-2004 și 2013-2016, la 41%, iar până în 2013-2016, jumătate din populația studiată era infectată cu HIV de cel puțin zece ani. Proporția persoanelor care au avut un diagnostic anterior de SIDA – și, implicit, un istoric de imunosupresie severă – a scăzut pe măsură ce tratamentul și diagnosticul s-au îmbunătățit în timpul perioadei de studiu.

În perioada de urmărire, la persoanele cu HIV au fost diagnosticate 3.426 de cazuri de cancer pulmonar (40% adenocarcinom, 25% celule scuamoase, 9% carcinoame cu celule mici și 3% carcinoame cu celule mari, similar cu distribuția în populația generală). Incidența cancerului pulmonar s-a redus cu peste jumătate între 2001-2004 și 2013-2016. Rata cancerului a scăzut considerabil la persoanele mai tinere (cu vârste între 20-39 de ani, -11% pe an) decât la grupa de vârstă 50-59 de ani (-5% pe an).

Cu toate acestea, incidența cancerului pulmonar a rămas mai mare la persoanele cu HIV comparativ cu populația generală, în special în cadrul grupelor de vârstă cu persoane mai tinere. Chiar dacă rata incidenței cancerul pulmonar la persoanele cu HIV a scăzut în timp, a rămas cu 48% mai mare decât la populația generală în perioada 2013-2016.

La persoanele cu HIV în vârstă de 40-49 de ani, ratele cancerului pulmonar au fost de două ori mai mari decât în rândul ​​populației generale în 2013-2016, cu 61% mai mari la grupa de vârstă 50-59 de ani și cu 31% mai mare la grupa de vârstă 60-69 de ani. Nu a existat nicio diferență semnificativă privind ratele în rândul celor peste 70 de ani.

De asemenea, cercetătorii au analizat numărul absolut de cazuri la persoanele cu HIV în comparație cu populația generală – riscul absolut – și au descoperit că la persoanele cu HIV cu vârsta cuprinsă între 60-69 de ani, au apărut aproximativ 50 de cazuri suplimentare de cancer pulmonar la 100.000 de persoane.

Grupul de cercetare concluzionează că persoanele cu HIV, cu vârsta de peste 60 de ani, prezintă cel mai mare risc de cancer pulmonar. Deși o mare parte din riscul crescut la persoanele în vârstă se explică prin prevalența mai mare a fumatului la persoanele cu HIV, riscul crescut observat la grupele de vârstă cu persoane mai tinere (20-39 de ani și 40-49 de ani) nu poate fi explicat pe deplin prin fumat, spun cercetătorii. Echipa consideră că imunosupresia cauzată de infecția HIV prezintă un rol important.

Implicații privind screening-ul

Depistarea precoce a cancerului pulmonar, înainte de a se răspândi, prin utilizarea unei tomografii cu doze mici, îmbunătățește perspectivele de supraviețuire. Lipsa realizării unui screening cuprinzător și diagnosticarea tardivă sunt factori importanți.

La fumători, rata de supraviețuire la 10 ani pentru cancerul pulmonar fără celule mici, depistat atunci când este o tumoră mică și localizată, poate fi aproape de 90%, dar prognosticul este mai puțin încurajator dacă cancerul s-a răspândit dincolo de plămâni.

 

Sursă: www.aidsmap.com