Roberts_richard.jpgPreşedintele Asociaţiei Internaţionale a Medicilor de Familie (WONCA), Richard Roberts, a declarat, vineri, la Sinaia, că România trebuie să cheltuiască cel puţin dublu faţă de momentul actual pentru sistemul sanitar, fondurile trebuind direcţionate către dezvoltarea medicinei de familie.

Potrivit preşedintelui WONCA, România are medici dedicaţi şi foarte bine pregătiţi care sunt „frustraţi” că nu pot să facă tot ce şi-ar dori pentru pacienţii lor.

„România nu cheltuieşte destui bani pentru sănătate. Cheltuiţi doar 3,6% din PIB şi, dacă vreţi să fiţi în rând cu restul Europei, trebuie să cheltuiţi cel puţin dublu. Cel mai bun loc spre care trebuie să direcţionaţi fondurile este spre dezvoltarea medicinei de familie. Sistemele care sunt construite având la bază medicina de familie au rezultate mai bune şi costuri mai mici”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Roberts. El a arătat că, în SUA, se cheltuie 9.000 de dolari pe an de persoană în ceea ce priveşte serviciile din sistemul sanitar, în timp ce în România suma este de aproximativ 220 de dolari.

De asemenea, preşedintele WONCA a subliniat că România trebuie să pună la punct un sistem care să îi împiedice pe medicii români să plece la muncă în alte ţări, el prezentând rezultatele unei statistici potrivit căreia, în 2010, au absolvit 6.000 de medici, dar au plecat să profeseze în afara graniţelor 7.000 de medici. În acest context, Roberts a arătat că Ministerul Sănătăţii trebuie să găsească metoda de a finanţa medicina de familie fără să ceară bani de la Guvern, sugerând că medicii de familie ar putea fi lăsaţi să încheie contracte cu firme private de asigurări de sănătate. „Eu le-aş da voie medicilor de familie să încheie contracte cu firme private de asigurări de sănătate şi chiar să le ceară pacienţilor bani”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Medicilor de Familie. AGERPRES