Onicomicoza1.JPGPeste 130 de pacienți au fost diagnosticați cu onicomicoză în urma campaniei de educație și prevenție „Zilele Onicomicozei” susținută în Moldova de compania Angelini Pharmaceuticals.

„Zilele Onicomicozei” este singurul program dedicat prevenției și educației în domeniul medical care urmărește explicarea, identificarea și tratarea cazurilor de onicomicoză. Campania s-a desfășurat în luna mai a anului 2013, cu sprijinul Clinicii de Dermatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” Iași și a Uniunii Dermatologilor Ieșeni, sprijiniți de compania Angelini Pharmaceuticals.

Programul de prevenție și educație a inclus o serie de consultații gratuite pe care medicii dermatologi ieșeni le-au oferit pacienților, indiferent dacă aceștia erau sau nu asigurați, în vederea diagnosticării onicomicozei. Consultațiile au identificat peste 130 de noi cazuri de onicomicoză, cu o localizare majoritară, de peste 75% dintre cazuri, la nivelul membrelor inferioare. Un procent de 11% dintre noile cazuri sufereau de onicomicoză la unghiile membrelor superioare, iar 14% aveau o localizare a bolii atât la membrele superioare, cât și la cele inferioare.

Onicomicoza este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale unghiei la nivel mondial. Afectează aproximativ 18% din populație, segmentul cel mai expus fiind cel al persoanelor de sex masculin, cu vârsta peste 60 de ani. Rezultatele campaniei „Zilele Onicomicozei” confirmă aceste statistici, peste 63% dintre pacienții afectați de onicomicoză situându-se în grupa de vârstă de peste 56 de ani. Doar 9% dntre pacienți au vârsta sub 40 de ani.

Deși nu este o afecțiune care pune în pericol viața pacienților, onicomicoza constituie o serioasă problemă de sănătate publică datorită răspândirii sale, a impactului negativ marcant asupra stării generale și a morbidităților asociate.

Campania „Zilele Onicomicozei” nu a mizat doar pe descoperirea de noi cazuri de onicomicoză, ci a fost în primul rând o campanie de educație și prevenție, în care specialiștii susținuți de compania Angelini Pharmaceuticals au încercat să explice pacienților care sunt primele semne ale bolii, cum se poate vindeca și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi atunci când apar primele simptome.

Onicomicoza poate fi recunoscută destul de ușor, datorită schimbării culorii unghiilor, prin pierderea transparenței și îngroșarea lor sau prin desprinderea de vârful degetelor și caracterul sfărâmicios.Toate aceste schimbări ale aspectului normal sunt rezultatul infecțiilor micotice, denumite onicomicoză. Onicomicoza nu va trece niciodată de la sine, fără tratament. În plus, ea se poate răspândi extrem de rapid și la alte persoane din familie, la colegi sau prieteni.

Există lacuri de unghii cu rol antimicotic local, care se îndepărtează printr-o simplă spălare a unghiilor și necesită doar o singură aplicare pe zi.

„A fost o campanie generoasă, în care am încercat să aducem în fața medicilor dermatologi cât mai mulți pacienți, cu focus pe categoriile de risc, care nu au resurse financiare pentru un consult de specialitate sau nu îl consideră necesar. Echipele de medici specialiști dermatologi implicați au realizat sute de examinări și au discutat pe larg cu pacienții. Mesajul pe care l-am transmis este următorul: onicomicoza este o boală. Este o boală larg răspândită și de care nu trebuie să vă fie rușine. Iar acum există tratamente noi și eficiente care permit vindecarea completă”, a declarat coordonatorul științific al programului de educare și prevenție „Zilele Onicomicozei”, Conf. Dr. Laura Gheucă Solovăstru.

solovastru_gheuca_laura.JPG

„Zilele Onicomicozei” s-a derulat cu suportul medicilor din Clinica de Dermatologie a Spitalului Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon” și al membrilor Uniunii Dermatologilor Ieșeni, cu sprijinul companiei Angelini Pharmaceuticals.