Rezistența la antibiotice a infecțiilor bacteriene comune evoluează sezonier odată cu ratele gripei

Rezistența la antibiotice a infecțiilor bacteriene comune evoluează sezonier odată cu ratele gripei

Un studiu arată că rezistența la antibiotice a infecțiilor bacteriene comune – atât Gram pozitive, cât și Gram negative – evoluează sezonier odată cu ratele gripei.

Pentru fiecare creștere cu 20% a testelor de gripă pozitive la un centru, la fiecare 1.000 de internări au adus aproximativ 90 de pacienți suplimentari cu pneumonie non-susceptibilă la macrolide, încă 12 cu Streptococcus pneumoniae non-susceptibil la penicilină și încă 7 cu S. pneumoniae care nu este sensibil la cefalosporine cu spectru extins.

Vikas Gupta și colegii săi au raportat că dintre bacteriile Gram-negative, aceeași creștere cu 20% a ratelor gripei a fost asociată cu aproximativ 1% mai multe Enterobacterales și Pseudomonas aeruginosa care nu sunt sensibile la fluorochinolone și o creștere cu 4% a Acinetobacter baumannii care nu este sensibil la carbapeneme.

„Acest rezultat este oarecum surprinzător pentru că bacteriile Gram-negative sunt mai puțin frecvent implicate în co-infectiile gripale”, au scris autorii în Open Forum Infectious Disease.

Antibioticele empirice sunt utilizate frecvent pentru infecțiile virale deoarece co-infecțiile bacteriene apar la 11% până la 35% dintre pacienții cu gripă, ceea ce poate duce la utilizarea abuzivă a antibioticelor.

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Antibioticelemileniuluitrei.ro