O licarire de speranta intr-un ocean de tristete la Davos – aparatul miracol care permite decriptarea genomului uman in câteva ore si care ar putea revolutiona stiinta medicala. La Forumul economic mondial, Ion Proton a fost prezentat pentru prima data in Europa de creatorul sau, americanul Jonathan Rothberg, un biotehnician de 48 de ani, directorul general al Ion Torrent Systems, proprietate a societatii americane Life Technologies care produce Ion Proton, relateaza AFP.

Gratie acestui aparat care permite decodarea rapida a ADN-ului unei persoane, cei bolnavi nu mai trebuie sa astepte saptamâni pentru a sti daca au un cancer si medicii vor sti imediat de ce boli sufera acestia, ceea le va permite sa stabileasca rapid tipul de terapie, sa evite intârzierile si erorile si sa salveze vieti.

In urmatorii ani, cercetatorii din tarile in curs de dezvoltare vor putea, gratie acestui aparat, sa identifice noi virusi sau sa testeze calitatea apei. Si politia va putea identifica profilul ADN al unui suspect la fel de rapid. La Davos, Rothberg a fost foarte bine primit, ca un star rock al stiintei, dupa cum relateaza AFP.

„Este un geniu. Vreau sa cumpar aparatele sale”, a declarat entuziasmat Sami Sagol, un neurolog israelian care sustine cercetarea. „Este prima masina care permite secventionarea genomului intreg al unei persoane pentru mai putin de 1.000 de dolari si in doua ore”, a declarat Jonathan Rothberg intr-un interviu acordat la Davos. „Pana acum, investigatiile puteau costa peste o jumatate de milion de dolari si ele durau saptamâni pentru a avea informatii asupra genomului dumneavoastra”, a adaugat el.

„Ion Proton este destinat cercetarii pentru descoperirea de noi gene in bolile de cancer, autism sau diabet, dar este destinat si medicinii clinice pentru a fi siguri ca un tratament este bun pentru o anume persoana si pentru a ajuta la diagnosticarea bolilor la nou-nascuti”, a mai declarat Jonathan Rothberg. AGERPRES