Cinci întâlniri de lucru, traininguri pe teme de actualitate în domeniul bolilor infecțioase, protocoale de colaborare și acțiuni comune de identificare a celor mai eficiente căi de management al bolilor infecțioase sunt principalele acțiuni realizate în cadrul Programului pe parcursul anului 2014.
Programul de Management Transfrontalier al Bolilor Infecțioase a continuat pe întreg parcursul anului 2014 cu acțiuni de lărgire a numărului de instituții și persoane implicate în susținerea și desfășurarea programului, prezentări ale alertelor majore în domeniu (ebola, poliomelită etc) și traininguri de specialitate.
Inițiatorii, Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel – Manager INBI ”Prof. Dr. Matei Balș” și Prof. Dr. Carmen Dorobăț – Manager Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași, au coordonat întâlniri ale grupurilor de lucru la Iași și Chișinău, după cum urmează:
– 6 februarie 2014 – Chișinău – a doua întâlnire de lucru organizată în cadrul proiectului
– 13 martie 2014 – Iași – a treia întâlnire a membrilor grupului de lucru
– 6-7 mai 2014 – Chișinău – cea de-a patra întâlnire organizată în program
– 31 octombrie 2014 – Comrat, Găgăuzia, Rep. Moldova
– 20 noiembrie 2014 – Chișinău – a cincea întâlnire a grupului de lucru și curs ”Ebola”.
Programul creionase, la începutul anului 2014, obiective extrem de ambițioase. Multe dintre acestea au fost îndeplinite cu succes până la sfârșitul anului 2014. Astfel, Universitatea de Medicină și Farmacie ”N. Testemițanu”din Chișinău și Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” din Chișinău au devenit filiale ale Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, cu teme de cercetare comune și protocoale și proiecte de colaborare funcționale.
A continuat și procesul de dotare cu aparatură a laboratorului de genetică moleculară din Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” din Chișinău și trainingul medicilor de aici.
Schimbul de experiență transfrontalier în domeniul bolilor infecțioase a fost susținut în mod permanent, pe întreaga durată de desfășurare a programului. Pentru că anul 2014 a fost marcat în mod evident de epidemia Ebola, Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel a susținut la Chișinău un training dedicat acestei boli. Au fost prezentate detalii legate de boală, răspândirea sa, procedurile și protocoalele implementate de România pentru a face față unei eventuale apariții a virusului în țară.
Programul de Management Transfrontalier al Bolilor Infecțioase va continua și în anul 2015, cu lărgirea ariei de colaborare prin includerea în proiect a oficialilor și medicilor specialiști infecționiști din Odessa (Ucraina) și Cernăuți (Ucraina) dar și prin extinderea colaborării cu alte discipline medicale precum chirurgia cardiovasculară.
Prima întâlnire a grupurilor de lucru din anul 2015 va fi organizată la Iași, în 19 februarie 2015. Membrii grupului de lucru vor stabili cu această ocazie și principalele acțiuni pe care le vor implementa în cursul anului 2015 în program.
Programul de Management Transfrontalier al Bolilor Infecțioase a fost lansat în noiembrie 2013, de Academia Europeană HIV / SIDA și de Boli Infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași și Asociația Mihai Ciucă, cu sprijinul Consiliului Județean Iași. Implementarea programului se realizează sub coordonarea Oameni și Companii.
Pentru informații suplimentare legate de acest program puteți lua legătura cu Mari Semcu, Manager Proiect – tel. fax 0040 232 240628, mobil 0040 728 116697,e-mail mari.semcu@oamenisicompanii.ro