Femeile din Odorheiu Secuiesc şi împrejurimi sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV, în cadrul reţelei de screening organizată la nivelul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc.
Pentru a fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, acestea se pot programa prealabil telefonic in intervalul orar 08.00-14.00 (luni-vineri), la numărul de telefon 0723.111.359 (Cabinet Planificare familială).
Acordarea serviciilor medicale de screening – recoltare test Babeş-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică şi prin citologie lichidă) şi testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează în Cabinetul de Planificare familială (str. Bethlen Gabor, nr. 72), (Luni-vineri 08.00-14.00).
În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.
Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.
Dacă rezultatul testului este negativ, înseamnă că nu există modificări celulare la nivelul colului uterin, femeii fiindu-i recomandată o nouă testare peste 5 ani!
Un test pozitiv de screening NU înseamnă cancer de col uterin, ci, mai degrabă, un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigaţii suplimentare.
Dacă rezultatul testului – screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigaţii şi suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experţii proiectului pentru creşterea complianţei la tratament.
Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.
Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.