Republica Moldova: Rata cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus este printre cele mai mari la nivel mondial

Rețeaua de Solidaritate a rezervat în această săptămână, o ediție specială dedicată situației îngrijorătoare din Republica Moldova, în contextul COVID-19. Rata cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus este aici printre cele mai mari din lume. Managementul precar al crizei, valul de fake news și discursurile populiste agravează mult lucrurile, în opinia specialiștilor de peste Prut și din Diaspora.

Întâlnirea Zoom i-a avut ca invitați pe medicii din Diaspora Moldovenească, Maxim Untesco și Lilian Bădan. Lor li s-au alăturat dr. Ala Nemerenco, fost ministru al Sănătății în guvernul Maia Sandu, jurnalistul Gabriel Basarabescu și politologul ucrainean Marin Gherman.

„Din punct de vedere medical, oamenii și-au făcut datoria. Gestionarea situației a fost una proastă. Infectarea la scară largă a cadrelor medicale a fost rezultatul intrării în epidemie fără echipamente suficiente. Panica nu a fost generată de știrile proaste, ci de lipsa de încredere a oamenilor în autorități. Comunicarea din partea celor în drept se schimba de la o oră la alta, iar deciziile au avut un caracter controversat”, a subliniat cu acest prilej dr. Ala Nemerenco, medic, fost ministru al Sănătății și specialist în comunicare de criză.

Cei prezenți la întâlnirea online au creionat și câteva linii directoare în vederea creării unei strategii coerente, care să înlăture efectele politizării excesive a crizei sanitare din Republica Moldova.

REPUBLICA MOLDOVA – Covid-19, fake news și populism

REPUBLICA MOLDOVA – Covid-19, fake news și populismAstăzi, 06.07. de la orele 19 CET/20 RO live pe FB Rețeaua de Solidaritate dedicăm o ediție specială situației îngrijorătoare de peste Prut.Rata cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus aici este printre cele mai mari din lume. Managementul precar al crizei, valul de fake news și discursurile populiste agravează mult lucrurile.Avem onoarea să îi avem ca invitați pe medicii din diaspora moldovenească – Maxim Untesco și Lilian Badan, pe Dr. Ala Nemerenco, fost ministru al Sănătății în guvernul Maia Sandu, pe jurnalistul Gabriel Basarabescu și pe politologul ucrainian Marin Gherman. Împreună vom expune radiografia unui sistem de sănătate depășit, precum și efectele politizării excesive a crizei sanitare în Republica Moldova.Nu ezitați să distribuiti link-ul de mai jos, sau să invitați la eveniment și cunoștințe de-ale dv. ce pot fi interesate de temă.Gabriela MirescuEchipa RDS

Publicată de Rețeaua de Solidaritate pe Luni, 6 iulie 2020