maciej_lesiak_kadra.jpgCentrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES îl aduc în România pe renumitul medic cardiolog Prof. Maciej Lesiak, MD, directorul Laboratorului de Cateterizări din cadrul University Hospital of Lord’s Transfiguration din Poznan, Polonia. Acesta va susținepe 31 martie un seminar gratuit dedicat medicilor cardiologi intervenționiști din România, având ca temă: provocările anului 2015 în tratamentul afecțiunilor cardiace cu stenturile bioresorbabile ABSORB.

20 de medici cardiologi provenind din mediul privat, cât și de stat, vor participa gratuit la seminarul susținut de Prof. Maciej Lesiak, la Centrele de Excelență ARES, din București, cadru în care se vor dezbate cele mai noi experiențe, la doi ani și jumătate de la montarea primul stent bioresorbabil în România. Prima procedură de angioplastie coronariană cu stent bioresorbabil din sistemul privat medical european a fost efectuată de către Dr. Dan Deleanu, în cadrul Centrelor de Excelență ARES București.

“Stentul Absorb a fost lansat oficial în noiembrie 2012. Tot în acel an, Centrele Ares au fost primele centre private din Europa care au montat în premiera stenturile bioresorbabile Abbott Absorb, devenind astfel centre de referință în România, în cazul acestui tip de stent. Încă sunt multe informații pe care ar trebui sa le culegem referitor la acest subiect.De aceea, prezența prof. Maciej Lesiak în România este extrem de importantă, doctorul fiind participant oficial al studiului randomizat ABSORB II. Astfel, avem convingerea că experiența sa este extrem de relevantă și benefică pentru medicii din România.Acest curs va aduce cu siguranță concluzii proaspete, atât despre siguranța stentului, precum și despre noile provocări medicale la care ar trebui supusă această tehnologie. De altfel, medicii Centrelor ARES vor prezenta cazurile cu dificultate crescută care au fost tratate cu succes prin angioplastie cu Absorb, în centrele noastre.

Până în prezent, la Centrele Ares au fost montate peste 200 de astfel de stenturi, doctorii Dan Deleanu, Dr. Lucian Zarma, Dr. Marin Postu, Dr. Pavel Platon, Roberto Haret fiind cei mai experimentați pe această procedură din România.”, spune Iulian Pleșcan, director operational Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES.

Stenturile bioresorbabile ABSORBse adresează pacienților care suferă de boala arterelor coronare, cea mai frecventă dintre bolile de inimă și principala cauză a infarctului miocardic acut. Absorb este prima și singura proteza bioresorbabilă din lume și funcționează ca orice alt stent activ farmacologic. Inovația acestui stent este că are proprietatea de a se dizolva în termen de doi ani, lăsând în urmă funcționalitatea naturală a arterei coronariene, aceasta fiind revascularizată și, in lipsa unei proteze metalice care i-ar limita miscarea sa naturală, artera revine la functiile naturale.

“Pe termen lung beneficiile acestui stent sunt imense. Artera coronariană are capacitatea de a se mișca și contracta natural astfel încât, în timpul efortului, funcțiile de vasodilatiție, vasomotricitate si vasoconstricție revin, ceea ce înseamna în mod evident un mare beneficiu pentru pacient. Totodată medicatia anticoagulantă poate fi redusă, iar viitoarele intervenții de revascularizare nu vor mai fi obstrucționate de un implant permanent”, spune dr. Dan Deleanu, coordonatorul Secției de Cardiologie Interventională a Centrelor ARES.

Renumit la nivel mondial,Prof. Maciej Lesiaka implantat, până în prezent, peste 200 de stenturi Absorb și a participat la peste 95 de studii clinice internaționale. De asemenea, este membru Abbott Vascular GEN (Global Expert Network).