Petrecerea unui timp îndelungat la televizor este asociată cu un risc crescut de boală coronariană, indiferent de structura genetică a unei persoane, spune o echipă de oameni de știință de la Unitatea de Epidemiologie a Consiliului de Cercetare Medicală, Universitatea din Cambridge și Universitatea din Hong Kong.
Într-un studiu publicat în BMC Medicine, cercetătorii arată că, presupunând o legătură cauzală, 11% din cazurile de boală coronariană ar putea fi prevenite dacă oamenii s-ar uita la televizor mai puțin de o oră în fiecare zi.
Potrivit British Heart Foundation, boala coronariană este una dintre principalele cauze de deces din Marea Britanie, responsabilă pentru aproximativ 64.000 de decese în fiecare an. În Regatul Unit, 1 din 8 bărbați și 1 din 15 femei mor din cauza acestei boli. Persoanele cu boală coronariană au de două ori mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral.
Unul dintre factorii majori de risc pentru boala coronariană este comportamentul sedentar; statul pe scaun pentru perioade lungi de timp, mai degrabă decât a fi activ fizic. Pentru a examina legătura dintre timpul petrecut în comportamente sedentare ce au la bază ecranul, cum ar fi vizionarea programelor la televizor și utilizarea computerului în timpul liber, ADN-ul unui individ și riscul de boală coronariană, cercetătorii au examinat datele de la U. K. Biobank, un studiu care include peste 500.000 de personae, adulți care au fost urmăriți prospectiv timp de aproximativ 12 ani.
Echipa a creat scoruri de risc poligenic pentru fiecare individ, adică riscul genetic de a dezvolta boli coronariene pe baza a 300 de variante genetice despre care se știe că le influențează șansele de a dezvolta această afecțiune. Așa cum era de așteptat, persoanele cu scoruri de risc poligenic mai mari au avut cel mai mare risc de a dezvolta afecțiunea.
Persoanele care s-au uitat la televizor mai mult de patru ore pe zi au avut cel mai mare risc de îmbolnăvire, indiferent de scorul lor de risc poligenic. În comparație cu acești indivizi, persoanele care s-au uitat la televizor două până la trei ore pe zi au avut o rată relativ mai mică de dezvoltare a bolii cu 6%, în timp ce cei care s-au uitat mai puțin de o oră la televizor au avut o rată relativ mai mică de 16%. Aceste asocieri au fost independente de susceptibilitatea genetică și de alți factori de risc cunoscuți. Timpul liber petrecut folosind un computer nu pare să influențeze riscul de îmbolnăvire.
„Studiul nostru oferă perspective unice asupra rolului potențial pe care limitarea vizionării la televizor l-ar putea avea în prevenirea bolilor coronariene”, a spus dr. Youngwon Kim, autorul corespondent al studiului. „Persoanele care se uită la televizor mai puțin de o oră pe zi au avut mai puține șanse de a dezvolta afecțiunea, independent de riscul lor genetic.
Limitarea timpului petrecut la televizor ar putea fi o schimbare utilă și relativ ușoară a stilului de viață, care ar putea ajuta persoanele cu o predispoziție genetică ridicată la bolile coronariene, în special, să-și gestioneze riscul.”
„Boala coronariană este una dintre cele mai proeminente cauze de deces prematur, așa că este importantă găsirea unor modalități de a ajuta oamenii să-și gestioneze riscul prin modificarea stilului de viață.”, a declarat Dr. Katrien Wijndaele, ultimul autor al studiului.
”Organizația Mondială a Sănătății recomandă reducerea cantității de comportament sedentar și înlocuirea acestuia cu activitate fizică de orice intensitate ca o modalitate de a ne menține sănătatea. Deși nu este posibil să spunem cu certitudine că stând la televizor crește riscul de boală coronariană, din cauza diferiților factori potențiali de confuzie și a erorii de măsurare, munca noastră sprijină liniile directoare ale OMS. Acesta sugerează o modalitate simplă și măsurabilă de a atinge acest obiectiv pentru populația generală, precum și pentru persoanele cu risc genetic ridicat de boală coronariană”.
Există mai multe posibile motive care ar putea explica legătura dintre vizionarea programelor la televizor și riscul de boală coronariană, spune echipa – și în special de ce nu a fost găsită nicio legătură cu utilizarea computerului. Petrecerea timpului la televizor tinde să apară seara după cină, de obicei cea mai calorică masă a noastră, ceea ce duce la niveluri mai ridicate de glucoză și lipide în sânge, cum ar fi colesterolul. Oamenii, de asemenea, adesea își satisfac poftele mai mult atunci când se uită la televizor, comparativ cu atunci când navighează pe internet, de exemplu. În cele din urmă, petrecerea timpului la televizor tinde să fie prelungită, în timp ce persoanele care își folosesc computerul pot avea mai multe șanse să-și întrerupă activitatea.
Sursa: medicalxpress.com