astarastoae_vasile1.JPGConducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa din Iasi intenţionează să preia în subordine Spitalul CFR, şi totodată anunţă investirea sumei de 67 de milioane de euro în cofinanţarea a câteva proiecte care vor fi finalizate cu ajutorul fondurilor structurale.

Prof.univ.dr Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii UMF Gr.T.Popa, a anunţat că intenţionează să preia de la Ministerul Sănătăţii, respectiv Ministerul Transporturilor, administrarea Spitalului CFR. Odată preluat, susţine Astărăstoae, se vor întocmi studii de fezabilitate astfel încât acesta să fie modernizat conform ultimelor standarde în domeniu. Într-un astfel de spital vor fi înfiinţate şi clinici precum cele de chirurgie endocrină sau de balneofiziochinetoterapie.

“Am înaintat către Ministerul Sănătăţii o cerere de a prelua noi Spitalul CFR. Vrem să-l transformăm într-un spital-pilot care să dovedească că în România există unităţi medicale eficiente fără a avea însă deficite financiare. Un astfel de spital trebuie să fie un centru de excelenţă unde se vor trata cazurile grave şi care să fie deschis totodată întregii populaţii”, a spus Vasile Astărăstoae. În urma unei astfel de acţiuni, rectorul UMF Iaşi doreşte să dezvolte turismul medical, considerat de acesta a fi “o mină de aur pe care nimeni nu o exploatează”.
O altă unitate medicală pe care UMF Iaşi intenţionează să o preia este fosta clinică unde studenţii de la Facultatea de Stomatologie îşi efectuau stagiile de practică şi cu ajutorul fondurilor europene să transforme imobilele într-un Spital de Stomatologie.

Alte programe care vor fi demarate din acest an de UMF Iaşi sunt reamenajarea Pieţei Naţiunii, construcţia unui campus de 13 cămine pentru studenţi şi medicii rezidenţi, înfiinţarea unui centru de studii aprofundate, precum şi a unui centru de cercetare şi reactivi.
Pentru toate aceste proiecte UMF Iaşi va investi 67 milioane de euro, dintre care 15 milioane de euro vor fi alocate pentru proiectele care vor începe şi vor fi finalizate în cursul acestui an. AGERPRES