Recomandări referitoare la prevenirea infecțiilor virale în cabinetele medicale

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate face o serie de recomandări referitoare la cabinetele medicale în perioada post stare de urgență,  precizând că actul terapeutic nu trebuie să constituie o circumstanță de risc pentru infecțiile determinate de diverse categorii de agenți patogeni, inclusiv de virusul SARS-CoV-2.

“Deoarece și anterior pandemiei COVID-19 pacienții care se adresau cabinetelor medicale erau considerați a fi potențial infectați cu anumiți agenți patogeni, fiind bolnavi sau purtători (virusul HIV, virusurile hepatitelor virale, Mycobacterium tuberculosis etc), toate procedurile de curățenie, dezinfecție și sterilizare au fost stabilite pentru a preveni contaminarea atât a personalului medical, cât și a pacienților. Toate cabinetele medicale trebuie să respecte atât normele privind structura lor funcțională, aprobate prin ordinul MS 1338/2007, cât și recomandările forurilor profesionale. Experiența pandemiei generată de virusul SARS–CoV-2 trebuie să determine o schimbare în modul de oferire de servicii pacienților în cabinetele medicale. Astfel, orice pacient va fi abordat ca fiind potențial purtător al unor agenți patogeni, inclusiv suspect de infecția cu virusul SARS-CoV-2”, potrivit ANMCS.

Protocolul de triaj al pacienților

Potrivit ANMCS, protocolul de triaj al pacienților prevede că nu se efectuează consulturi/tratamente fără programare.

Triajul corect al pacienților reprezintă primul pas în realizarea prevenției și se face din momentul programării pacienților, telefonic sau online. În cazul programării telefonice, pacienților li se adresează un set de întrebări prestabilite.

În situația în care pacientul este confirmat sau suspect simptomatic cu infecția SARS-CoV2, acesta este abordat conform protocoalelor în vigoare.

Pentru un triaj și o rezolvare eficientă și în siguranță a solicitărilor, se recomandă împărțirea pacienților în 4 grupe de risc, după cum urmează:

GRUPA 1

Pacient

– asimptomatic (fără simptome sugestive de infecție virală – tuse, dureri sau senzație de iritare faringiană, dificultăți respiratorii, pierdere miros/gust, febră peste 38°C sau/și senzație de febră, vomă, diaree),

– fără contact cunoscut cu simptome sugestive de infecție virală, dar care,

– face parte din grupele de risc – vârsta (peste 65 ani), complicații ale HTA, boală respiratorie cronică, diabet, insuficiență cardiaca, obezitate (IMC>30), imunodepresie congenitală sau dobândită, femei însărcinate.

GRUPA 2

Pacient…

– asimptomatic (fără simptome sugestive de infecție virală – tuse, dureri sau senzație de iritare faringiană, dificultăți respiratorii, pierdere miros/gust, febră peste 38°C sau/și senzație de febră, vomă, diaree),

– fără contact cunoscut cu o persoană simptomatică.

GRUPA 3

Pacient…

– asimptomatic dar

– aflat în contact direct cu o persoană diagnosticată sau cunoscută cu simptome sugestive de infecție SARS-CoV-2.

GRUPA 4

Pacient diagnosticat sau care prezintă simptomele infectării virale.

Pentru fiecare din aceste grupe de pacienți se recomandă efectuarea tratamentelor având ca obiectiv major prevenția răspândirii infecțiilor virale. Tratamentele medicale se împart în două categorii: urgențe și non-urgențe.

 

Tratamentul pe grupe

Potrivit recomandărilor ANMCS, pacienții beneficiază de tratament în funcție de grupe, astfel:

GRUPA 1 beneficiază de tratament astfel: -Tratamente de urgență în intervale orare special dedicate acestei grupe de risc; -Tratamente non-urgență pot fi efectuate, doar după evaluarea risc-beneficiu pentru pacient și doar în intervale orare special dedicate acestei categorii de risc.

Pacienții din GRUPA 2 beneficiază de tratamente de urgență și de tratamente nonurgență, după caz.

Pacienții din GRUPA 3 beneficiază de tratament astfel:

-Tratamente de urgență în intervale orare special dedicate acestei grupe de risc; -Tratamentele non-urgență NU sunt efectuate la cabinet. Pacienții se reevaluează la 14 zile după ultimul contact avut cu o persoană diagnosticată cu infecție virală sau care prezintă simptomatologie specifică.

Pacienții din GRUPA 4 beneficiază de tratament astfel:

-Tratamente de urgență, în intervale orare special dedicate acestei grupe de risc -Tratamentele non-urgență NU vor fi efecuate.

Tratamentele non-urgență se reiau după îndeplinirea criteriilor de vindecare, luând în considerare următoarele aspecte:

– pacient provenit din populația generală: la cel puțin 15 zile de la debutul simptomatologiei, cu asigurarea că febra și dispneea nu mai sunt prezente de cel puțin 9 zile;

-pacienți imunodeprimați: la cel puțin 24 zile de la debutul simptomatologiei, cu asigurarea că febra și dispneea nu mai sunt prezente de cel puțin 16 zile.

 

Citiți materialul integral cu recomandările ANMCS aici