Recomandări referitoare la prevenirea infecțiilor virale în cabinetele de stomatologie

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate face o serie de recomandări referitoare la prevenirea infecțiilor virale în cabinetele de stomatologie / medicină dentară.

“Experiența pandemiei determinată de infectarea cu virusul SARS–CoV-2 trebuie să determine o schimbare în abordarea prezentării pacienților în cabinetele de medicină dentară. Astfel, orice pacient va fi tratat ca fiind potențial purtător al unor agenți patogeni, inclusiv suspect de infecția cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în comunicarea ANMCS.

În ceea ce privește recomandările pentru protocolul de triaj al pacienților, acesta prevede să se realizeze telefonic sau online și să le fie adresate un set de întrebări prestabilite.

“În cazul în care pacientul este confirmat sau suspect simptomatic cu infecția SARS-CoV-2, urgența se poate rezolva la cabinet, în condițiile Ordinului Ministrului Sănătății 767/2020 sau este îndrumat către cabinetele din cadrul UPU, acolo unde există”, se arată în recomandările ANMCS.

După rezolvarea urgenței la cabinet, medicul va urma protocolul stabilit pentru suspecții simptomatici cu infecția SARS-CoV-2.

În cazul în care tratamentul poate fi temporizat, pacienții pot fi asistați prin telemedicină (utilizarea aplicațiilor specializate) prin recomandări medicale trimise prin mijloace electronice sau telefonic.

În cazul în care pacientul are o stare generală bună – asimptomatic, acesta este programat pentru efectuarea tratamentului de specialitate necesar.

Pentru un triaj eficient, se recomandă împărțirea pacienților în 4 grupe de risc, astfel:

 

Grupa 1

Pacient

– asimptomatic (fără simptome sugestive de infecție virală – tuse, dureri sau senzație de iritare faringiană, dificultati respiratorii, pierdere miros/gust, febra peste 38°C sau/și senzatie de febra, voma, diaree)

– fără contact cunoscut cu simptome sugestive de infecție virală, dar care

– face parte din grupele de risc – vârsta (peste 65 ani), complicații ale HTA, boală respiratorie cronică, diabet, insuficiență cardiaca, obezitate (IMC>30), imunodepresie congenitală sau dobândită, femei însarcinate.

 

Grupa 2

Pacient

– asimptomatic (fără simptome sugestive de infecție virală – tuse, dureri sau senzație de iritare faringiană, dificultati respiratorii, pierdere miros/gust, febra peste 38°C sau/și senzatie de febra, voma, diaree),

– fără contact cunoscut cu o persoană simptomatică,

– care nu corespund, Grupei 3 sau Grupei 4.

 

Grupa 3

Pacient

– asimptomati, dar

– aflat în contact direct cu o persoană diagnosticată sau cunoscută cu simptome sugestive de infecție virală.

 

Grupa 4

Pacient

– diagnosticat sau care prezintă simptomele infectării virale.

 

Pentru fiecare din aceste grupe de pacienți se recomandă efectuarea tratamentelor având ca obiectiv major prevenția răspândirii infecțiilor virale.

Tratamentele dentare se împart în două categorii: urgențe și non-urgențe. Se consideră tratament de urgență orice procedură ce necesită o intervenție în maxim 24 h. De exemplu: pulpita acută, infecții, traumatisme, hemoragii etc.

Programarea se va face ținând cont și de manevrele efectuate, astfel încât manevrele generatoare de aerosoli vor fi programate în ultima parte a programului.

Pacienții din Grupa 1 beneficiază de tratament astfel:

– Tratamente de urgență în intervale orare special dedicate acestei grupe de risc;

– Tratamente non-urgență pot fi efectuate, doar după evaluarea risc-beneficiu și doar în intervale orare special dedicate acestei categorii de risc.

Pacienții din Grupa 2 beneficiază de tratamente de urgență și de tratamente non-urgență, după caz.

Pacienții din Grupa 3 beneficiază de tratament astfel:

– Tratamente de urgență în intervale orare special dedicate acestei grupe de risc;

– Tratamentele non-urgentă NU sunt efecuate. Pacienții se reevaluează la 14 zile după ultimul contact avut cu o persoană diagnosticată cu infecție virală sau care prezintă simptomatologie specifică

Pacienții din Grupa 4 beneficiază de tratament astfel:

– Tratamente de urgență, în intervale orare special dedicate acestei grupe de risc

– Tratamentele non-urgență NU vor fi efecuate.

Tratamentele pentru Grupa 4 de risc se reiau după îndeplinirea criteriilor de vindecare, luând în considerare urmatoarele aspecte:

-pacient provenit din populația generală: la cel puțin 15 zile de la debutul simptomatologiei, cu asigurarea că febra și dispneea nu mai sunt prezente de cel puțin 9 zile;

-pacienți imunodeprimați: la cel putin 24 zile de la debutul simtomatologiei, cu asigurarea că febra și dispneea nu mai sunt prezente de cel puțin 16 zile.

 

Citiți întregul material cu recomandările ANMCS aici