Pacienții ar trebui să dea dovadă de ”un comportament responsabil”, mai ales că ”perioada cea mai grea abia urmează” și ”să nu-și facă acasă depozite de medicamente, în special, de paracetamol, pe care, probabil, nu le vor folosi niciodată”, cu atât mai mult cu cât ”stocurile sunt la limită”. Este îndemnul ferm adresat pacienților de vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor, Răzvan Prisada, după ce organizația pe care o reprezintă a recomandat limitarea achiziției de paracetamol la cel mult două cutii.

Fie criza cât de rea, o cutie de paracetamol ar fi suficientă, potrivit lui Prisada. ”Reiterăm apelul, în primul rând, către pacienți, de a nu stoca medicamente acasă, mai mult decât necesarul personal. Având în vedere indicația făcuta de Ministerul Sănătății în protocolul de tratament al formelor ușoare de COVID19, de a administra paracetamol 3X500mg pe zi la adulți, respectiv 30mg/kgc/doză la copii, pe o durată care să nu depășească 7-10 zile, o cutie de paracetamol, care are, în general, 20 de capsule a câte 500mg, este suficientă, a explicat vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor, pentru MedicalManager.ro.

 

Lungul drum spre farmacie

”Din discuțiile noastre cu colegi din întreaga țară, stocurile actuale de paracetamol sunt la limită, atât în farmacii, cât și în depozite, iar aprovizionarea cu acest produs este foarte dificilă. Există comunicări din partea producătorilor români de medicamente, care spun că vor livra în piață cantități mari, dar de la linia de producție, până pe raftul farmaciilor, drumul durează. Trebuie să spun, cu regret, că există și unii care încearcă să profite financiar: depozite, spre exemplu, care condiționează achiziția unor mici cantități de paracetamol de achiziția forța a anumitor medicamente scumpe și care, altfel, nu aveau piață de desfacere. Și trebuie să mai spun răspicat, creșterea bruscă a prețului anumitor produse în farmacii, în aceasta perioadă, NU se datorează farmaciilor, ci creșterii prețurilor cu care ajung din distribuție aceste produse, atunci când încă mai ajung”, a mai arătat Prisada.

 

Cum s-a ajuns la criza paracetamolului

Potrivit vicepreședintelui Colegiului Farmaciștilor, ”pe fondul solicitărilor foarte mari, comparativ cu o perioadă normală, stocurile existente în farmacii pentru anumite produse s-au epuizat sau sunt în pericol de a se epuiza rapid. Este și cazul unor medicamente de bază, precum paracetamolul, pentru care cererea mare într-o perioadă scurtă de timp a dus, în prezent, la un dezechilibru pe piață între „nevoia” mai mult sau mai puțin justificată și capacitatea limitată de aprovizionare. Pe măsură ce au circulat informații diverse în spațiul public, unele dintre ele fără fundament real sau chiar de-a dreptul absurde, în luna martie s-a înregistrat o cerere mare de produse, presupuse a avea legatură cu prevenirea infectării sau tratamentul Covid-19. Paracetamolul este unul dintre medicamentele la care stocurile se epuizează rapid, datorită tendinței unora de a-și face stocuri de medicamente acasă. Deși toate farmaciile au avut pe stoc cantități în mod normal suficiente de paracetamol (de la diverși producători), solicitările au fost mai mari decât ne așteptam. Acest fapt ne-a fost semnalat din toata tara. Mai mult, aceasta este realitatea în majoritatea țărilor din Europa. Din păcate, vorbim de un cerc vicios: cu cât se vând cantități mai mari (precizez că este vorba de un medicament care se eliberează fără rețetă și care are prețuri foarte mici), cu atât presiunea pe stocuri și, implicit, pe prețuri va fi mai mare și situatia se va agrava. De aceea, mai multe țări europene au luat măsuri pentru prioritizarea și chiar raționalizarea anumitor medicamente”.

 

Medicamente raționalizate, în alte țări

Țări precum Olanda, Finlanda, Norvegia, Luxemburg sau Cehia aplică deja, după cum a arătat Prisada, raționalizarea vânzărilor individuale în farmacii pentru anumite produse care se eliberează fără prescripție, printre care si paracetamolul, în vederea asigurării accesului larg pentru toată populația. ”De aici vine și atenționarea pe care Colegiul Farmaciștilor a făcut-o, împreună cu un apel către pacienți pentru un comportament responsabil și pentru a nu își face acasă depozite de paracetamol, pe care, probabil, nu le vor folosi niciodată”, a mai arătat farmacistul.

 

Principiul ”ieftin și prost”, la baza crizei de medicamente

Problematic este, după cum a relatat Răzvan Prisada, că există mari probleme în aprovizionarea cu multe alte medicamente. ”În unele cazuri, vorbim deja de lipsă cronică, de o tendință a ultimilor ani în România. Altele sunt mai mediatizate, precum cazurile Euthyrox sau Siofor, dar lipsuri sunt din practic toate ariile terapeutice. Tragem un semnal de alarmă, pentru că e nevoie foarte urgent de măsuri cu efect imediat. Continui să susțin că politica generală a prețului minim european este perdantă, de tipul „ieftin și prost”. Pacientul român nu merită această criză continuă de medicamente esențiale pentru tratamentul unor afecțiuni cronice de care suferă, a declarat vicepreședintele.

 

Farmaciștii, la datorie: eliberarea medicamentelor nu se poate face prin email

Majoritatea farmaciilor au luat toate măsurile generale posibile pentru protejarea personalului și pacienților care se adresează farmaciei, dezinfectarea periodică, geamuri de protecție, reducerea programului la nevoie, evitarea aglomerării, prin intrarea unui număr limitat de persoane și altele. Și deși sunt, potrivit lui Prisada, în această perioadă, cea mai expusă categorie de personal din domeniul sanitar, dintre cei care activează în afara spitalelor, rămân pe baricade.

”Farmacia este, de multe ori, primul punct de contact, căruia i se adresează un pacient cu simptome ușoare sau contacții acestuia, ceea ce, în acest context, înseamnă o mare expunere zilnică și repetată la riscul infectării. Susținem limitarea deplasărilor, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, evitarea aglomerării spațiilor închise. Au fost luate măsuri pe anumite segmente ale asistenței medicale, de exemplu, medicii de familie dau acum consultații la distanță și transmit electronic rețetele. Din păcate, activitatea farmaciilor nu poate fi făcută de la distanță, în regim de telemuncă, eliberarea medicamentelor nu se poate face prin mail. De aceea, am solicitat și vom solicita în continuare luarea unor măsuri, care să limiteze expunerea la aceste riscuri a farmaciștilor și asistenților de farmacie, care își practică profesia. Noi vom fi la datorie și toți colegii cu care am vorbit și-au asumat continuarea activității. Aprovizionarea cu medicamente a populației va fi asigurată pe toată perioada acestei crize. Avem nevoie însă de sprijinul autorităților, de înțelegere din partea pacienților și de bună colaborare din partea medicilor de familie. Avem însă mare nevoie de echipamente de protecție adecvate, măști, viziere, mănuși pentru protecția farmaciștilor și restului personalului. Ne-am adresat Unifarm, Dsp-urilor, știm că aceste produse lipsesc în toată lumea, dar adresăm un apel ferm autorităților de a pune și farmaciștii pe lista beneficiarilor de astfel de echipamente, atunci când ele se vor distribui”, a mai spus Prisada.

 

Soluții locale

Până la decizii naționale, fiecare se descurcă, potrivit farmacistului, cum poate: ”Până atunci, noi am încercat să facem tot ce s-a putut, la nivel local, pentru colegii noștri. Noi, la nivelul Colegiului Farmaciștilor din județul Buzău, am achiziționat și distribuit colegilor farmaciști câteva echipamente de protecție, destinate protecției individuale. La fel au făcut și câteva alte județe și știu că toată lumea încearcă să facă rost. M-ar bucura dacă aș vedea astfel de initiațive și pentru protecția asistenților de farmacie care lucrează lângă noi, din partea organizațiilor care îi reprezintă. Cred cu tărie că, dacă fiecare încearcă să facă tot ce e omenește posibil la el în farmacie, în oraș, în județ, vom reuși să trecem mai ușor peste ce urmează. Pentru că perioada cea mai grea abia urmează.”

 

Despre proiectul menit să stimuleze deschiderea de farmacii în satele în care nu există în acest moment, numai de bine

”Este o inițiativă salutară. Am discutat și cu inițiatorii, susținem orice proiect serios de sprijinire a înființării de farmacii în localitățile rurale, unde chiar nu există o astfel de unitate. În primul rând, mă gândesc la farmaciștii tineri, care doresc să își înființeze o farmacie, pentru că, de mulți ani, nu mai există posibilitatea asta reală. Orașele sunt închise pe criteriul demografic, iar înființarea în mediul rural e foarte dificilă. În majoritatea localităților mai mari, există deja farmacii, dar distribuția în teritoriu este foarte inegală (în unele chiar multe, în mod absurd și nesustenabil, în timp ce în altele deloc). Plus că investiția inițială într- un spațiu corespunzător, dotări, personal, stoc inițial de medicamente, trebuie făcută din buzunarul tânărului farmacist. Și așa, devine practic nerealizabil. Parerea mea este că stimulentele fiscale pe care le propune acest proiect de lege sunt binevenite, dar ar trebui să se adreseze strict categoriei despre care am vorbit: tineri farmaciști, care își înființează farmacii în sate în care nu există nicio farmacie”, a comentat Răzvan Prisada.

 

MedicalManager este o platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.
Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!