“Raţionalizarea şi comasarea spitalelor”: dezbateri aprinse la Conferinţa Naţională “Management Medical Modern”

MMM2011_1.JPGÎn perioada 25-27 martie 2011 a avut loc la Sinaia Conferinţa Naţională “Management Medical Modern”. Evenimentul, aflat la cea de-a IX-a ediţie, face parte din programul de informare și comunicare dedicat domeniului medical, demarat in 2006 de catre Agentia OSC/Oameni si Companii, liderul comunicarii directe.

Tema acestei ediţii a conferinţei a fost “Raţionalizarea şi comasarea spitalelor”, printre prezentările susţinute în cadrul evenimentului s-au numărat teme referitoare la
sistemul DRG românesc, analiza SWOT a descentralizarii spitalelor, modalitati de soluționare a unor probleme de management al spitalelor, studii de caz, dar şi exemple de bune practici în managementul spitalelor.

“Tematica a corespuns perfect cu stadiul în care se află, în acest moment, reforma sistemului sanitar din România. Numărul impresionant al participanţilor demonstrează interesul deosebit al celor implicaţi în acest domeniu de a se întâlni, de a afla lucruri noi şi de a face schimb de opinii şi de bune practici. Apreciez în mod deosebit atât calitatea prezentărilor, cât şi pertinenţa intervenţiilor, acestea fiind dovada interesului comun în evidenţierea problemelor şi identificarea de soluţii pentru rezolvarea acestora. Mă simt onorată să particip, de fiecare dată, la Conferinţele de Management Medical Modern, deoarece oferă extraordinara oportunitate de a întâlni şi a face schimb de experienţă cu adevăraţi profesionişti în domeniu şi doresc să îmi exprim aprecierea pentru efortul constant al organizatorilor de a oferi evenimente de înaltă ţinută”, afirmă Mihaela LUNCAN, Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor, Reprezentant al Guvernului în Colegiul de conducere.

LuncanMihaela_MMM.JPG

Ediţia a IX-a a Conferinţei “Management Medical Modern” a reunit peste 200 de participanţi: manageri de instituţii publice şi private din domeniul medical, reprezentanţi ai autorităţilor de sănătate la nivel local, reprezentanţi ai asociaţiilor medicale interne şi manageri de companii din domeniul medical. Aceștia au avut oportunitatea de a se întâlni si dialoga în scopul analizării avantajelor si dezavantajelor comasării spitalelor româneşti. Discuţiile au vizat criteriile de selecţie a spitalelor care vor fi comasate, modalităţile de reorganizare şi finanţare a noilor spitale apărute ca urmare a reformei sistemului și efectele desfiinţării unor spitale mici. Prezentările invitaţilor şi dezbaterile asupra fiecărei teme propuse spre discuţie au adus în prim plan posibile soluţii şi măsuri care pot fi luate în sistemul sanitar românesc aflat în prag de reorganizare şi comasare.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul partenerului principal Pfizer, și al partenerilor:
Info World, Innovate IT, BTL, Trident Medical Company, UTI, Eyecon Medical, Honeywell, Johnson&Johnson, Epa Sistems, Tunic Prod, Creative Technology Medical, Oracle, Hemodinamic, Brokmed, Neomed, Sungard Systems, Dabm Med, TEAMNET International, DEXION, Edenred, Novaintermed, DAS, DRG Audit, Hiperdia, Ardaf, Ness România, Medicode, Hospital Controlling, Just Smile, Valvis, Centrul pentru Managementul Serviciilor de Sănătate(CMSS), Horvath & Partners Management Consulting
.

“Participăm deja de patru ani la conferințele în domeniul medical organizate de către Agenția OSC, conferințe care datorită conceptului inedit și profesionalismului participantilor aduc un aer proaspăt comunicarii atât de necesare pe piața medicală la acest moment. La ediția din această primăvară ne-am axat pe promovarea noului parteneriat pe care dorim să îl încheiem cu compania Ethicon, membră a grupului Johnson & Johnson, pentru gama de sutura Plus și sperăm ca și pe viitor, cu fiecare prezența a companiei noastre la aceste evenimente, să continuăm să informăm participanții prin prezentarea de noi soluții medicale moderne, pe care dorim a le aduce la îndemâna specialiștilor”, spune Darius SÎRBEA, General Manager, TRIDENT MEDICAL COMPANY.

sirbea_baleanu.JPG

Laszlo LORENZOVICI, Medic, Economist Specialist în economie sanitară în cadrul Medicode şi Laszlo Zoltan SZTANKOVSZKY, Director de vânzări în cadrul companiei DRG Audit au prezentat participanţilor aspecte importante despre soluţiile adresate spitalelor publice în perspectiva noului sistem DRG şi identificarea aspectelor definitorii ale trecerii la sistemul DRG românesc.

Dan URSULEANU, Technology Sales Representative la Oracle România, a prezentat auditoriului soluţiile moderne şi performante oferite de compania Oracle spitalelor din România, soluţii potrivite să rezolve accesul la informaţia necesară decidenţilor şi practicienilor. “Am fost impresionat de ampla participare a managerilor de spital la Conferinţa “Management Medical Modern”, de deschiderea avută pentru dezbaterea problemelor “fierbinţi” ale etapei actuale şi consensul participanţilor faţă de posibilele soluţii de redresare a situaţiei grele prin care trec spitalele”, a declarat Dan URSULEANU.

Ursuleanu_Oracle.JPG

În cadrul conferinţei s-au dezbătut aspecte legate de comasarea spitalelor şi a institutelor naţionale. Iosif ZAGREAN, Preşedinte al Societăţii de Medicină Tradiţională Aplicată şi Cristian TOMA, Manager în cadrul GT Management Training&Consulting au dezbătut împreună cu participanții la conferință problemele de interes major cu care se confruntă în prezent sistemul medical românesc.

Bogdan GÎGIU-TOPAN, Deputy General Manager la Trident Medical Company a supus atenţiei auditoriului soluţiile moderne de dezinfecţie igienică şi chirurgicală pe care Trident Medical Company le oferă domeniului medical din România. Acesta a punctat importanţa care trebuie acordată utilizării unor soluţii de dezinfecţie eficientă, precum Sterillium, antiseptic pe bază de derivaţi alcoolici destinat dezinfecţiei igienice şi chirurgicale a mâinilor, aditivat cu componente de protecţie dermatologică.

Conceptul sistemelor de siguranţă din spitale a fost adus în discuţie în cadrul conferinţei prin prezentarea susţinută de către Mihai BRANA, Country Sales Manager la Honeywell Life Safety România. Acesta a vorbit despre efectele sinergice rezultate în urma integrării sistemelor de siguranţă în spitalele din România şi despre Conceptul “Intelligent Life Care” al Honeywell Life Safety.

Horvath & Partners Management Consulting a fost reprezentată în cadrul evenimentului de Aniko SOMODI, Managing Consultant, care a expus participanţilor soluţiile Horvath & Partners la două dintre cele mai stringente provocări cu care sistemul de sănătate românesc se confruntă în acest moment: sub-finanţarea şi descentralizarea unităţilor sanitare.
Au mai susţinut alocuţiuni Adina GEANA, Consilier Superior la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care a vorbit despre analiza SWOT a descentralizării spitalelor, Simona SANDU, Senior Account Manager Public Sector la NESS România, cu o alocuţiune despre competenţele NESS în domeniul sănătăţii şi Adrian COTÎRLEŢ, Manager la Spitalul Municipal Moineşti, care a expus participanţilor cele mai importante obiective ale Spitalului Municipal din Moineşti, precum şi evoluţia celor 10 ani de activitate a unităţii medicale pe care o manageriază.

“Conferinţa Naţională Management Medical Modern” a înregistrat la această ediţie un număr record de participanţi, ceea ce ne îndreptăţeşte să afirmăm că, de la an la an, acest eveniment devine unul tot mai important în peisajul românesc al evenimentelor medicale. Tema raţionalizării şi comasării spitalelor a stârnit numeroase dezbateri şi discutii constructive între specialiştii din domeniu, menite a scoată la iveală idei şi soluţii în scopul eficientizării sistemului sanitar românesc”, a afirmat Cezar Caluschi, General Manager, Agenţia OSC/Oameni si Companii.