Vaccinul împotriva Sars-CoV-2 își demonstrează eficacitatea în prevenirea infectării cu o formă gravă a acestui virus în rândul populației, însă în cazul persoanelor supresat, eficacitatea acestuia este încă incertă. Studii recente au demonstrat că răspunsul anticorpilor în urma vaccinării împotriva Covid-19 este redus în cazul pacienților diagnosticați cu leucemie limfocitară cronică (LLC).

Constatările au ridicat întrebări cu privire la politica optimă de vaccinare pentru pacienții cu LLC, cum ar fi rapelul, și nevoia continuă de ajustare a comportamentului social prin respectarea normelor de distanțare fizică și a regulilor igienico-sanitare.

Participanții la studiu au fost vaccinați cu doze Pfizer sau AstraZeneca, ambele vaccinuri incorporând proteina spike SARS-CoV-2 ca imunogen, și le-a fost recomandată administrarea vaccinului în 2 doze.

După administrarea primei doze, răspunsurile anticorpilor au fost detectate în cazul a 34% din rândul pacienților cu LLC comparativ cu 94% dintre participanții sănătoși, iar titrurile de anticorpi au fost de 104 ori mai mici la pacienții cu LLC față de cei sănătoși.

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Hematologie.ro