Raportul „Evaluarea structurii şi furnizării asistenţei primare în România”, un proiect pe bază de sondaj, a fost lansat miercuri în cadrul Conferinţei Naţionale a Medicilor de Familie.
Reprezentantul OMS în România, dr. Victor Olsavszky, a arătat că raportul evaluează progresele ce au avut loc în asistenţa primară în România şi furnizarea de asistenţă primară, mecanisme de finanţare, strategii de resurse umane, asigurarea de unităţi adecvate, echipamente şi medicamente corespunzătoare.

De asemenea, raportul oferă o perspectivă structurală a punctelor forte şi a slăbiciunilor organizării şi furnizării de servicii medicale primare, inclusiv asupra opiniei profesioniştilor şi pacienţilor direct vizaţi şi până la creatorii de politic şi factorii de decizii.

Dr. Victor Olsavszky a spus că raportul este realizat pe baza un studiu multicentric, la care au participat medici şi pacienţi.

El a subliniat că o primă concluzie a fost aceea a regândirii medicilor de familie în sistem, la asistenţa primară, adăugând că şi în sistemul medicinei de familie sunt medici care pleacă, România fiind ca număr de medici sub media europeană.

În raport se mai discută şi despre pregătirea profesională, astfel încât medicul de familie să poată asigura o asistenţă medicală de calitate.

Rolul medicului de familie ca prim contact pentru probleme de sănătate ale pacientului s-a situat la nivel mediu, potrivit raportului, rolul acestuia fiind mai accentuat în mediul rural.

O altă problemă care a reieşit a fost aceea a lipsei ghidurilor pentru asistenţii medicali, iar în ceea ce priveşte furnizarea de servicii se constată că este o medie crescută de pacienţi din listă – 2.050 în urban şi 1.900 rural.

De asemenea, raportul a mai evidenţiat că există un număr mic de consultaţii la domiciliu efectuate de medicii de familie şi acces adecvat în timpul zilei, dar nu în week-end.
Totodată, a mai subliniat dr. Victor Olsavszky, există obstacole financiare mari în accesul la asistenţa primară. În ultimul an 10% din pacienţi au renunţat sau au amânat o consultaţie la medicul de familie.

Reprezentantul OMS pentru România crede că acest lucru este accentuat şi perioada de criză.
În ceea ce priveşte coordonarea, medicii de familie lucrează independent alături de un asistent medical, iar cooperarea cu alte discipline din cadrul asistenţei primare este întâlnită doar excepţional.
„Este un procent mare de trimiteri la specialişti”, a mai spus dr. Victor Olsavszky, adăugând că legătura cu asistenţii sociali şi comunitari este rar întâlnită.

Majoritatea pacienţilor au declarat că medicii de familie au echipament suficient, dar acesta poate fi îmbunătăţit.
În ceea ce priveşte serviciile de laborator şi radiologie, acestea nu sunt disponibile pentru circa 40% dintre medicii de familie.

Acesta a mai spus că în prezent s-a elaborat la nivelul Ministerului Sănătăţii o strategie privind asistenţa primară.

Conferinţa Naţională a Medicilor de Familie se desfăşoară în perioada 28-31 martie, abordează teme de actualitate şi cuprinde ateliere interactive.

Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, a evidenţiat că a te preocupa de calitatea serviciilor medicale înseamnă a te ocupa în mod direct de siguranţa pacienţilor.

„Medicina de familie este locul unde peste 75% dintre problemele pacientului sunt abordate zilnic şi trebuie să beneficieze de importanţa cuvenită”, a spus dr. Tănăsescu.
La deschidere a participat şi primarul general al Capitalei, prof. dr. Sorin Oprescu, care a spus că s-a ocupat de aspecte medicale în spital până în acest moment iar acum atenţia sa se îndreptată spere cabinetele şcolare şi medicina de familie.

El a amintit că are în proiect să acceseze fonduri europene pentru organizarea şi dotarea cabinetelor medicale.

Dr. Sorin Oprescu a mai accentuat asupra necesităţii separării intervenţiei politicului în sănătate şi a necesităţii solidarităţii în sistemul de sănătate. AGERPRES