Procedura de angajare a medicilor în unităţile de primire a urgenţelor (UPU) ar trebui simplificată, după modelele adoptate de alte ţări, în condiţiile în care deficitul de personal în sistem este mare şi există riscul ca medicii care termină rezidenţiatul să plece să lucreze peste hotare, a declaratla Deva, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat.

Va trebui, la un moment dat, să simplificăm modul de angajare, pentru că la noi, din momentul în care deschizi un post la concurs şi obţii toate hârtiile (…) şi până angajezi medicul, durează luni de zile, pe când un medic care termină (facultatea, n.r.) şi dă telefon în altă ţară, vă garantez că poate să obţină locul de muncă acolo pe baza unui interviu şi pe baza documentelor pe care le dă„, a spus dr. Raed Arafat.

Potrivit acestuia, simplificarea procedurii ar permite ca posturile vacante să fie completate mult mai repede de către medicii rezidenţi şi ar preîntâmpina situaţiile în care aceştia decid să plece în străinătate pentru că în România obţin posturile „foarte dificil”. „Este un lucru care trebuie discutat cu colegii de la Ministerul Sănătăţii să vedem cum putem să-l uşurăm pentru unităţile de primiri urgenţe şi serviciile de ambulanţă”, a punctat dr. Raed Arafat.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, a declarat că UPU Deva este inclusă într-un program de modernizare cu ajutorul unui program de finanţare din fonduri europene. Suma alocată pentru UPU Deva se ridică la 1,5 milioane de euro, iar proiectul prevede reproiectarea şi extinderea spaţiului existent. De asemenea, heliportul existent în Deva va fi autorizat şi pentru a putea primi elicoptere pe timp de noapte. AGERPRES