arafat_raed_MARE.jpgUnul dintre efectele proiectului noii legi a sănătăţii asupra medicinei de urgenţă poate fi demisia subsecretarului de stat Raed Arafat. Dacă legea va fi adoptată în forma actuală, acesta va demisiona din funcţia pe care o deţine la Ministerul Sănătăţii, a declarat Raed Arafat.

Obiecţiile lui Arafat privesc exclusiv capitolul care reglementează medicina de urgenţă şi nu a dorit să discute celelalte aspecte din proiectul legii publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii, a spus el într-un interviu pentru portalul Hotnews.ro.

„Sistemul actual e bine reglementat pe o anumită viziune, o anumită direcţie. Dacă după toate dezbaterile şi după punctul de vedere venit înclusiv de la FMI, care zice clar că sistemul de urgenţă din România funcţionează, este considerat exemplu de bună-practică pentru întreaga regiune şi sugerăm ca el să nu fie reformat cel putin până ce nu vedeţi impactul reformei şi asupra altor sectoare, decizia politică finală este ca să iasă aşa… Când iţi vine un punct de vedere al FMI-ului, al Băncii Mondiale si al Comisiei Europene care sustine acelasi lucru, si nu cred ca doctorul Arafat putea sa-i convinga sa spuna alt punct de vedere decat ce cred ei, în loc să-l dezvoltam mai departe, noi creăm total alte concepte”, a spus Arafat.

„Daca legea ramane in aceasta forma, trebuie cei care au conceput-o sa duca viziunea mai departe. Nu poti sa concepi un sistem si sa dai altcuiva sa-i faca normele. Motivul dezvoltarii sistemului de urgenta pana acum a fost ca este transpartinic, transguvernamental si a fost sprijinit de toata lumea, inclusiv de guvernul actual. [Daca legea va fi asumata in forma actuala] eu cred ca plecarea mea este normala pentru ca nu mai am scopul de munca la nivelul Ministerului. Nu e un act de bravura sau asa ceva. In momentul in care partea urgentei din lege iese in aceasta forma, vor trebui gasite persoane care sa implementeze aceasta forma.”

Raed Arafat a declarat ca îşi va da demisia „daca legea va iesi in sensul in care sa modifice radical sistemul. E normal, pentru ca modificarea radicala trebuie sa aduca oameni care sa faca acest lucru.”

În situatia in care capitolul de urgenta din vechea Lege a sănătăţii 95/2006 va fi preluat integral in noua Lege a sanatatii, Raed Arafat isi va continua activitatea in sistemul de urgenta. „Eu ma limitez clar sa vorbesc despre domeniul de urgenta pentru ca aceasta este expertiza mea. Restul subiectelor sunt in dezbatere si vor veni altii sa vorbeasca. Nu pot spune asta nu, asta nu, in domenii la care nu ma pricep. In domeniul urgentei da, pot spune. Daca se schimba conceptul de baza atunci vor trebui sa vina persoane care se pricep la noul concept si sa-l implementeze.”

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, Arafat a fost atacat dur de către preşedintele Băsescu care l-a numit „cel mai mare duşman al sistemului de sănătate privat”. „Am avut o discutie cu Raed Arafat, cel care a creat sistemul SMURD. Daca este vreun dusman mai mare al aparitiei inca unui sistem privat de sanatate, el se numeste Raed Arafat, uitand ca el a fost fundatie la Targu Mures, la care si eu am contribuit cu 2% din salariu, pentru ca facea un lucru bun”, a declarat atunci preşedintele Băsescu.