Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat în urma unei vizite efectuate la UPU Alba Iulia, secţie unde, în urma extinderii şi modernizării, vor fi condiţii de lucru „de top”, dar care se confruntă cu un deficit de medici, că ar trebui încurajaţi să vină aici medici rezidenţi, prin simplificarea modului de angajare.

„Am avut o discuţie (cu conducerea spitalului – n.r.), pentru că cineva a plecat prin transfer aprobat de spital către Serviciul de Ambulanţă şi nu este corect acest lucru. Termină încă o tranşă de medici rezidenţi specialitatea, să încerce să aducă medici şi să-i păstreze, pentru că condiţiile care se creează sunt foarte bune. Adică vorbim de condiţii chiar de top şi condiţii foarte avantajoase de a avea o activitate chiar la nivel cum te-ai duce în Germania, în Franţa. Acelaşi lucru vei găsi aici ca şi condiţii de lucru”, a spus Raed Arafat.

Şeful DSU a afirmat că „trebuie încurajaţi medicii care termină la centrele universitare să vină să se angajeze în aceste secţii, plus simplificarea modului de angajare a medicilor respectivi”.

În opinia lui Arafat, acestea sunt cele două modalităţi pe care ar trebui să se insiste pentru rezolvarea lipsei specialiştilor.

După ce Ministerul Sănătăţii a aprobat deblocarea a 20 de posturi de medic la spitalul din Alba Iulia, în februarie au fost scoase la concurs cinci posturi de medic în cadrul UPU. Dintre acestea, trei erau de medic specialist confirmat în specialitatea medicină de urgenţă şi două de medic rezident anul V confirmat în specialitatea medicină de urgenţă. Un singur candidat, medic rezident anul V, s-a înscris la concurs, acesta fiind, în final, şi admis.

La începutul lunii februarie, reprezentanţii SJU Alba Iulia au transmis că la UPU exista riscul ca să lucreze doar un singur medic specialist pe tură, deoarece mai multe cadre medicale se aflau în concedii medicale.

„În această perioadă, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului se prezintă circa 200 de pacienţi la fiecare 24 de ore, iar volumul de muncă al personalului medical este din ce în ce mai mare, în contextul deficitului de personal, înregistrat de mulţi ani, şi a faptului că, în prezent, mai multe cadre medicale se află în concedii medicale. Având în vedere evoluţia afecţiunilor medicale în rândul personalului medico-sanitar, ne aşteptăm ca în următoarea perioadă la UPU Alba Iulia să lucreze un singur medic specialist pe tură”, se menţiona într-un comunicat dat publicităţii în 1 februarie.

La UPU Alba Iulia se implementează în prezent un proiect finanţat din fonduri europene, prin care secţia este extinsă şi modernizată. AGERPRES