tibichi_radu.jpgPreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Radu Ţibichi, a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că dosarul electronic al pacientului va deveni obligatoriu în curând, în prezent lucrându-se la legislaţia incidentă. „Dosarul electronic de sănătate este un proiect finalizat, este un sistem funcţional, dar are o mare problemă, nu este obligatoriu. Avem până în acest moment peste 6 milioane de dosare constituite, acest dosar are marele avantaj că în momentul instituirii lui importă toate datele din sistemul vechi, nu va porni de la zero, ci va avea un istoric, lucrăm la legislaţia incidentă pentru a putea ca acest dosar să devină obligatoriu”.

„Este de altfel o solicitare şi o cerinţă a medicilor pentru că acest dosar, în afară de faptul că devine o colecţie de date foarte de utilă a asiguraţilor, a persoanelor (pentru că nu se referă doar la asiguraţi, ci la toţi cetăţenii) este un instrument foarte bun pentru medici. În acest dosar vor fi, pe lângă date din istoric şi cele care ţin de sumarul de urgenţă a persoanei şi informaţia de acolo poate salva vieţi”, a arătat preşedintele CNAS.

Radu Ţibichi a susţinut că obligativitatea se va aplica în momentul publicării ordinului privind normele metodologice de utilizare a dosarului electronic al pacientului în Monitorul Oficial şi că acest oct normativ este deja în circuitul de avizare. „Această obligaţie este instituită prin contractele încheiate de CAS. Medicii sunt foarte interesaţi de a lucra în acest sistem, deja aplicaţiile informatice cu care lucrează sunt optimizate şi compatibilizate cu sistemul dosarului electronic. Obligativitatea se va aplica în momentul publicării ordinului privind normele metodologice de utilizare a dosarului. Acest ordin este deja în circuitul de avizare şi sper ca, în scurt timp, să fie publicat în Monitorul Oficial. După publicare, în 30 de zile, toţi furnizorii de servicii medicale, nu numai cei în contract cu Casa, ci şi ceilalţi – pentru că dosarul nu se referă doar la sistemul de asigurări, ci şi la toţi cetăţenii, asiguraţi şi neasiguraţi – sunt sigur că într-un timp foarte scurt lucrurile vor sta altfel”, a subliniat Radu Ţibichi.
Preşedintele CNAS a subliniat că acest dosar electronic este ‘o chestiune care e de mare perspectivă’, care va ajuta foarte mult sistemul sanitar. „Acest obiectiv nu ţine numai de CNAS, este un dosar care gestionează date despre populaţie, date sensibile, proprietarul istoricului medical este cetăţeanul. La început s-ar putea să pară puţin greoi, dar lumea se va obişnui. Iniţializarea dosarului nu se face deocamdată cu cardul, ci cu o matrice de securitate de la medicul de familie”, a mai spus Radu Ţibichi.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a mai precizat că instituţia lucrează la implementarea unui nou sistem informatic, care va îngloba biletul de trimitere electronic pentru specialităţi medicale şi pentru internare, precum şi recomandarea pentru dispozitive medicale. „‘Ne dorim demult implementarea acestui sistem, este una din priorităţile CNAS, zilele trecute am semnat un contract cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale prin care, împreună, vom reuşi să demarăm acest proiect ca prioritare şi altele care sunt în lista noastră. Cred că se va materializa anul următor”, a spus Radu Ţibichi.

Preşedinte Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, dr. Vasile Cepoi, a arătat, la rândul său, că dosarul electronic al pacientului este un instrument care poate să crească siguranţa pacientului, pentru că în momentul în care medicul are acces la toate informaţiile despre evoluţia patologiilor pacientului respectiv, are posibilitatea să ia o decizie mai fundamentată şi într-un timp mai scurt, cu privire la problema de sănătate cu care acesta se prezintă, fie că este conştient, fie că este inconştient.

Prof. Dr. Sorin Paveliu, preşedinte ISPOR România, a afirmat în aceeaşi conferinţă de presă, că, teoretic, această aplicaţie poate fi accesată de oricine are un card de sănătate, căruia medicul i-a făcut iniţializarea foii. „Dar acest instrument, care este funcţional, trebuie valorificat. De exemplu, puţini ştiu că în acest sistem, dacă s-ar da un ordin de ministru, se poate menţiona acordul pacientului privind confidenţialitatea datelor (…) Acest dosar trebuie neapărat dezvoltat. Îmi pare rău de această investiţie teribilă făcută în dosarul electronic al pacientului, care este lantent, este nefolosit la potenţialul pe care l-ar putea avea”, a afirmat Paveliu. AGERPRES