ganescu_radu1.jpgPreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a afirmat, vineri, la Iaşi, într-o dezbatere pe tema finanţării sistemului sanitar, că pacienţii îşi doresc să existe condiţii decente în sănătate iar primul pas trebuie să fie acordarea a 6 la sută din PIB către acest domeniu.

”Ne dorim să avem investigaţii, monitorizare şi servicii medicale în măsura în care avem nevoie, şi atunci când avem nevoie. Ne dorim să avem personal medical bine pregătit. Până acum ne-am ocupat ca sistemul să supravieţuiască. De acum înainte ne dorim să existe condiţii decente în sistemul de sănătate. Ne dorim ca pacienţii să nu mai fie trataţi ca pacienţi de mâna a doua. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple este nevoie de o finanţare corespunzătoare şi o regândire a sistemului. Primul pas trebuie să fie acordarea procentului de 6 la sută din PIB către sănătate”, a declarat Radu Gănescu, la dezbaterea care a avut loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iaşi.

El a adăugat că pacienţii îşi doresc acces integral la tratamente compensate şi terapii inovatoare şi să nu fie nevoiţi să îşi întrerupă sau să-şi modifice tratamentul în funcţie de ceea ce găsesc în farmacii, subliniind că sistemul de sănătate are nevoie de bani şi de o politică coerentă.

Prezent la eveniment, rectorul UMF Iaşi, Dragoş Pieptu a declarat că sunt ţări pentru care sănătatea populaţiei reprezintă o prioritate, motiv pentru care alocarea a 6 la sută din PIB nu înseamnă mult. ”Ţări pe care noi le considerăm, cum ar fi cele din Orientul îndepărtat, Orientul Mijlociu, cum este, de exemplu, Iordania, au dat 10 la sută’, a menţionat prof. univ. dr. Dragoş Pieptu.
Decanul Facultăţii de Medicină Generală, Doina Azoicăi, a subliniat importanţa rolului instituţiilor de învăţământ superior medical, afirmând în acest sens că ”universităţile de medicină nu trebuie să se închidă într-un turn de fildeş, ci să se implice şi în rezolvarea problemelor societăţii”. „Universităţile trebuie să creeze nu doar forţă de muncă, ci să aducă calitate în calificarea profesioniştilor în sănătate. Trebuie să ne preocupe şi ce se întâmplă cu aceşti profesionişti”, a spus Doina Azoicăi.

Evenimentul de la Iaşi a avut loc în cadrul campaniei ”Pacient de România – 6% din PIB pentru Sănătate !”. Campania a fost lansată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România. AGERPRES