Inteligența artificială (AI) este răspândită astăzi în toate domeniile vieții sociale și de afaceri, făcând multe din procesele de zi cu zi mai ușoare și mai eficiente. Ai va juca un rol crucial și în viitorul asistenței medicale. Există deja un interes din ce în ce mai mare pentru AI în radiologie, promițând optimizarea fluxului de lucru al specialiștilor radiologi. De asemenea, este de așteptat ca AI să faciliteze radiologia cantitativă și să ajute la descoperirea markerilor genomici, reducând în același timp costurile consultațiilor și tratamentelor. Progresele tehnologice în imagistica medicală și big data previzionează un viitor strălucit pentru imagistica de diagnostic, dacă acest proiect va fi condus de radiologi conectați la fenomenul inteligenței artificiale.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Radiologiei, de pe 8 noiembrie, portalul comunității de Tehnologie și Inovație, Hackathons.ro, a intrat în dialog cu reprezentanții câtorva startup-uri românești care își propun să introducă inteligența artificială în automatizarea proceselor ce țin de domeniul medical și în special în cel al radiologiei.
Medicai facilitează colaborarea în timp real între medici și pacienți pe investigații imagistice și documente medicale
Un prim exemplu este Medicai, start- up ce a pornit la drum cu dorința de a automatiza fluxurile de imagistică tradiționale și cu misiunea de a liberaliza datele medicale și informațiile deținute de medicii radiologi.
“Dacă până la lansarea Medicai, datele de imagistică erau păstrate ca într-un siloz în cadrul spitalelor, mai nou echipele multidisciplinare de medici pot colabora, comunica și veni cu soluții mai rapide, având acces la datele imagistice și la expertiza medicilor radiologi. Medicul radiolog poate face parte din aceste echipe, întreține relația cu medicii trimițători, îmbunătățind astfel calitatea informațiilor medicale”, spune Dragoș Nanuti, Head Of Business Development at Medicai.
Potrivit acestuia, colaborarea cu medicii radiologi înscriși în platformă decurge foarte bine, Medicai devenind pentru aceștia noul lor mediu de lucru si colaborare. “Medicii radiologi care folosesc platforma și sunt în contact cu noi, beneficiază de tehnologii de ultimă generație în materie de lucru la distanță și conectivitate. Îi așteptăm pe toți medicii radiologi din România alături de noi, să pună umărul la creșterea numărului de pacienți diagnosticați mai rapid, mai corect și să le oferim noi culoare digitale pentru atingerea obiectivului lor: obținerea unui diagnostic și a tratamentului. Medicul radiolog este o piesă importantă din acest puzzle al pacientului”, explică Dragoș Nanuti.
Synaptiq – locul unde inteligența artificială întâlnește analizele medicale
În Europa, în fiecare an, peste 3,7 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. Mai mult de 50% dintre aceștia au nevoie de radioterapie, dar în prezent doar 3 din 4 au acces la acest tip de tratament. Motivul acestei probleme este că identificarea organelor de risc și a tumorilor este anevoioasă și îndelungată. Synaptiq rezolvă toate aceste probleme prin automatizarea procesului de identificare cu ajutorul capacităților de inteligență artificială, astfel încât conturarea in radioterapie să se poată face în câteva secunde, în loc de ore, cu o acuratețe și o obiectivitate mai mare.
„Mediq este software-ul pe care îl dezvoltăm pentru a ajuta medicii să identifice și să delimiteze tumorile canceroase și organele de risc. Mai mult, aplicația le va permite acestora să comunice eficient cu colegii lor implicați în procesul de planificare a radioterapiei. Ne propunem să realizăm această soluție folosind inteligența artificială, deoarece această tehnologie se distinge de tehnologiile tradiționale din domeniul sănătății prin capacitatea sa de a colecta date, de a le procesa într-un mod inedit și de a oferi utilizatorului final un rezultat bine definit de analiză complexă”, arată Roxana Săbău, Co-Founder & CFO, Synaptiq Technologies.
Potrivit acesteia, produsul final va fi capabil să delimiteze cu exactitate organele aflate în pericol și volumele țintă din toate zonele, pentru majoritatea tipurilor de cancer, conturajul ajutându-i pe medici să distribuie cu precizie dozele de radiații. Așadar, medicii radioterapeuți vor analiza rezultatele oferite de Mediq folosind interfața de utilizator prietenoasă, care vine cu diferite instrumente de ajustare și opțiuni adaptate la nevoile fiecăruia.
“Radioterapia a suferit și suferă în continuu de lipsa unui efort de modernizare. Scopul principal trebuie să fie unul singur: tratarea eficientă și corectă a bolnavilor oncologici. Îmbinarea tehnologiei cu abundența de cunoștințe medicale poate duce spre un singur rezultat: salvarea mai multor vieți”, spune Roxana Sabău în mesajul adresat medicilor specialiști cu ocazia Zilei Mondiale a Radiologiei, marcată anual pe 8 noiembrie.
KIDOC va reuni întreaga echipă implicată în îngrijirea unui pacient cu boală cronică
În lunile următoare, o dată cu implementarea celei de-a treia funcționalități, platforma KIDoc își propune să construiască dosarul medical electronic al pacientului. În cadrul acestuia, atât medicul, cât și pacientul vor putea integra în siguranță documente medicale care vor putea fi consultate de către echipa multidisciplinară. Aceste documente vor include bilete de externare, scrisori medicale, dar și rezultatele unor investigații. Examinările radiologice se vor regăsi printre aceste evaluări incluse în platformă.
“Soluția noastră își propune să aducă aproape întreaga echipă implicată în îngrijirea unui pacient cu boală cronică. În acest sens, medicul radiolog joacă un rol foarte important. Suntem cu toții familiari cu situațiile, încă frecvente, în care profesionistul care interpretează rezultatele unor investigații imagistice nu are la îndemână date importante din istoricul medical al pacientului. Dacă pentru episoade izolate de îngrijire a unor pacienți cu patologii acute acest aspect este mai puțin relevant, examinarea unui pacient cu boală cronică fără acces la evaluări anterioare și documentație completă este ca emiterea de judecăți despre un iceberg văzându-i doar vârful. Aici intervine KIDoc, prin punerea la dispoziție pentru orice medic conectat în echipa de îngrijire a unui anumit pacient a fișelor sintetice de evoluție (pentru situații în care timpul este o constrângere importantă) și dosarului electronic complet, pentru acces la întregul istoric și integrarea în cazurile complexe”, explică Andreea-Mădălina Șerban, Fondator KIDoc, Medic Specialist în Chirurgie Pediatrică.