Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna a anunţat joi că va semna un protocol de colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică, Serviciul de Ambulanţă şi spitalele din judeţ, care le va permite pacienţilor să beneficieze în mai mare măsură de servicii medicale în policlinicile din cadrul unităţilor spitaliceşti, pe toată perioada crizei generate de nesemnarea de către medicii de familie a actelor adiţionale la contractul-cadru.
Preşedintele CJAS Covasna, Forro Bela, a precizat că în baza acestui protocol pacienţii şi bolnavii cu afecţiuni cronice vor beneficia în continuare de consultaţii, reţete medicale şi tratamente de specialitate. „Este strict necesar ca, până la terminarea crizei apărute în domeniul furnizorilor de servicii medicale în asistenţă medicală primară, pacienţii, care suportă consecinţele în mod indirect, să beneficieze şi să aibă acces la serviciile medicale ca şi până acum”, a declarat Forro Bela.
Preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Covasna, dr. Lucia Sereş, a afirmat că acest protocol nu are nicio relevanţă pentru că atât Ambulanţa Covasna, cât şi unităţile spitaliceşti au obligaţia de a asigura servicii medicale pacienţilor. „E o altă formă de presiune asupra medicilor de familie. (…) Ambulanţa şi spitalele au oricum linii de gardă şi îşi fac datoria şi fără acest protocol”, a spus Lucia Sereş.
Ea a menţionat că, până joi, doar 13 din cei 107 medici de familie din judeţul Covasna au semnat actele adiţionale la contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate. AGERPRES