Chiar dacă, de cele mai multe ori, cabinetele stomatologice funcționează în afara unităților sanitare clasice, acest lucru nu înseamnă că atenția oferită igienizării este la cote inferioare. Medicii dentiști au zilnic contact direct și indirect cu salivă, sânge și instrumente, amprente dentare, suprafețe care ar putea fi contaminate și realizarea de cabinetul stomatologic un loc de răspândire a virușilor, bacteriilor, și ciuperci, inclusiv SARS-CoV-2. Numeroase studii au arătat că unitul dentară poate fi colonizat de microorganisme patogene sub formă de ciuperci, bacterii sau protozoare.

Ținând cont de pericolul de contaminare cu agenți patogeni, risc la care este expus atât personalul medical, dar și pacienții, este necesar ca protocoalele de igienizare și dezinfectare să fie respectate cu rigurozitate. Folosirea dezinfectanților profesionali este obligatorie pentru a se asigura un mediu steril de lucru.

Datorită modului de transmitere a infecțiilor, punctele critice în stomatologie sunt numeroase și provin din multitudinea de agenți microbieni, varietatea căilor posibile de infecție, tipul de instrumente utilizate, rotația rapidă a pacienților și caracterul invaziv al procedurilor efectuate.

Infecțiile pot fi transmise pe patru căi diferite:

 • Sânge – prin boli transmise prin sânge.
 • Aer – prin boli transmise prin microorganismele din secrețiile umane transportate prin aer.
 • Apa – prin intermediul microorganismelor transmise prin apă.
 • Contact – prin transmiterea directă între gazdă și infecție.

Circuitul de apă al unitului stomatologic, care alimentează cu apă instrumentele și elimină substanțele reziduale, constituie un vehicul de transmitere a infecțiilor. Acest lucru se datorează prezenței biofilmului, o agregare complexă de microorganisme care se dezvoltă în interiorul rețelelor de apă: comunitățile de bacterii din fluxul de apă care alimentează unitatea aderă ferm la stratul de calcar și proliferează datorită diverșilor factori care le favorizează creșterea și aderența.

Circuitul de aspirație este, de asemenea, un teren de reproducere ideal pentru microorganismele patogene, din cauza îndepărtării compușilor solizi și lichizi în timpul procedurilor dentare.

Acest lucru face ca respectarea strictă a protocolului de curățare – dezinfectare să fie o parte vitală a practicii dentare. De asemenea, este importantă folosirea exclusivă a produselor conforme, avizate de Ministerul Sănătății, prin Comisia Națională pentru Produse Biocide.

Etapele dezinfectării unitului dentar

Pentru a reduce drastic acumularea și proliferarea bacteriilor și a altor microorganisme patogene, trebuie urmat zilnic un protocol de întreținere a unitului dentar.

La începutul zilei:

 • Spălarea conductelor de aspirație cu dezinfectant de nivel înalt timp de două minute.
 • Spălarea fiecărui instrument cu apă timp de nu mai puțin de 2 minute.

Între pacienți:

 • Curățarea suprafețelor.
 • Deteriorarea și decontaminarea suprafețelor.
 • Clătirea fiecărui instrument cu apă timp de 20-30 de secunde.
 • Spălarea canulelor de aspirație cu dezinfectant de nivel înalt timp de două minute.

La sfârșitul zilei:

 • Spălarea conductelor de aspirație cu dezinfectant de nivel înalt, lăsându-l să acționeze peste noapte, dacă este posibil.
 • Clătirea fiecărui instrument cu apă timp de cel puțin 2 minute.
 • Îndepărtarea și curățarea filtrului sistemului de aspirație.

Cum se aleg dezinfectanții pentru cabinetele stomatologice

Curățarea, dezinfectarea și sterilizarea sunt esențiale pentru prevenirea transmiterii agenților patogeni infecțioși în cabinetele medicale. Este important de avut în vedere faptul că cei trei pași reprezintă etape diferite și obligatorii ale protocolului de igienizare.

Curățarea este un prim pas esențial înainte de sterilizare și dezinfectare. Curățarea este definită ca fiind îndepărtarea murdăriei vizibile, a sângelui, a proteinelor, a microorganismelor și a altor resturi de pe suprafețe, crăpături, zimți, articulații și lumini, sau de pe instrumente, dispozitive și echipamente. Această etapă pregătește articolele pentru o manipulare sigură și/sau decontaminare ulterioară. Îndepărtarea resturilor se realizează, de obicei, prin utilizarea unui detergent și apă sau a unui detergent enzimatic și apă, printr-un proces manual sau mecanic.

Dezinfectarea este un proces care elimină multe sau toate organismele patogene, cu excepția sporilor bacterieni. Se realizează de obicei cu ajutorul unor substanțe chimice lichide.

Un dezinfectant este definit ca fiind un agent fizic sau chimic care îndepărtează, inactivează sau distruge agenții patogeni de pe o suprafață sau de pe un obiect până la punctul în care suprafața sau obiectul nu mai este capabil să transmită particule infecțioase, făcând astfel ca suprafața sau obiectul să fie sigur pentru manipulare, utilizare sau eliminare.

GLUTANOL® RTU – Dezinfectant pentru suprafete si instrumentar

Important: Cu toate acestea, cu excepția cazului în care un dezinfectant este etichetat și ca agent de curățare, acesta nu poate fi utilizat pentru a etapa de curățare. Luați în considerare doar utilizarea produselor avizate de Ministerul Sănătății, prin  Comisia Națională pentru Produse Biocide, etichetat atât pentru curățare, cât și pentru dezinfectare – dar asigurați-vă că ambele etape sunt efectuate separat.

Sterilizarea este un proces care ucide toate formele de viață microbiană.

Mulți dezinfectanți și sterilizanți lichizi sunt utilizați singuri sau în combinații în mediul sanitar. Printre acestea se numără alcoolii, compușii de clor, formaldehida, glutaraldehida, ortoftalaldehida, peroxidul de hidrogen, iodorii, acidul peracetic, fenolii și compușii de amoniu cuaternar. Formulările comerciale ale acestor amestecuri chimice sunt considerate produse unice și nu sunt interschimbabile. Utilizarea greșită poate genera costuri excesive și/sau riscuri pentru siguranță. Utilizatorii ar trebui să citească cu atenție etichetele pentru a se asigura că este selectat produsul corect pentru o anumită utilizare și că acesta este aplicat în mod corespunzător. PEROKLIN® – Dezinfectant pe bază de peroxid de hidrogen

Igienizarea și dezinfectarea instrumentarului

Este important de menționat faptul că o atenție deosebită trebuie acordată transportării instrumentelor dentare contaminate către zona centrală de prelucrare. Acestea ar trebui să fie ambalate în containere, iar personalul nu ar trebui să introducă niciodată mâinile în containerele care conțin instrumente contaminate sau să manipuleze instrumentele cu mâinile.

Instrumentarul de unică folosință

În cazul în care acele de unică folosință trebuie să fie recapitate, trebuie utilizată fie tehnica de strângere cu o singură mână, fie un dispozitiv de recapitare propriu-zis. Obiectele ascuțite de unică folosință trebuie aruncate într-un container pentru obiecte ascuțite. Articolele de unică folosință etichetate pentru o singură utilizare – cum ar fi vârfurile de aspirare de mare viteză și ejectoarele de salivă – nu trebuie să fie utilizate la mai mult de un pacient.

Instrumente refolosibile

Instrumentele care intră în contact cu pielea intactă trebuie să fie curățate și dezinfectate. În caz contrar, instrumentele reutilizabile trebuie să treacă prin trei etape înainte de reutilizare: curățare, ambalare și sterilizare.

1. Procesul de curățare

Instrumentele reutilizabile trebuie curățate înainte de sterilizare. Resturile pot împiedica căldura sau vaporii chimici să intre în contact cu suprafața instrumentului și pot împiedica sterilizarea. Instrumentele reutilizabile trebuie curățate cu un echipament de curățare automată. În cazul în care este necesară frecarea manuală, trebuie folosită o perie cu mâner lung pentru a ține mâinile la distanță de instrumentele ascuțite contaminate. În cazul în care instrumentele nu pot fi curățate imediat, înmuierea prealabilă a acestora poate îmbunătăți procesul de curățare. Detergent dezinfectant enzimatic

2. Sterilizarea instrumentarului

Protocolul de dezinfectare clasifică instrumentele dentare reutilizabile ca fiind critice, semicritice sau necritice.

 • Instrumentele critice pătrund în țesuturile moi sau în os (de exemplu, bisturie, scalmere și freze).
 • Instrumentele semicritice intră în contact cu țesutul bucal fără a-l penetra (de exemplu, oglinzile dentare și tăvile de amprentă dentară).
 • Instrumentele necritice intră în contact cu pielea intactă.

Instrumentele critice și semicritice necesită sterilizare după utilizare. Sterilizantele utilizate pentru a procesa aceste tipuri de instrumente trebuie să fie aprobate de Ministerul Sănătății. Instrumentele necritice nu trebuie să fie sterilizate și pot fi șterse cu un dezinfectant profesional.

3. Depozitarea instrumentarului înainte de sterilizare

După curățare, toate instrumentele trebuie să fie ambalate sau împachetate înainte de sterilizare, dacă nu urmează să fie utilizate imediat după ce au fost sterilizate. Ambalajele/ambalajele trebuie să rămână sigilate până în ziua în care vor fi utilizate și trebuie depozitate astfel încât să se evite contaminarea.

Materialele de ambalare includ: casete de instrumente perforate învelite, pungi de plastic sau hârtie și ambalaje de sterilizare țesute sau nețesute. Materialele trebuie să fie compatibile cu tipul de proces de sterilizare utilizat. Pentru a menține integritatea ambalajului, urmați doar instrucțiunile producătorului pentru sigilarea acestuia. Nu utilizați capse, ace sau agrafe de hârtie pentru a sigila ambalajele.