Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Dolj au protestat, marţi, în curtea instituţiei, alăturându-se mişcărilor sindicale declanşate la nivel naţional de Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România, în semn de nemulţumire că noua Lege a pensiilor publice abrogă prevederi importante privind condiţiile speciale de muncă ale ambulanţierilor prevăzute în Legea 5/2021.

Protestul s-a desfăşurat în intervalul orar 10,00 – 12,00 şi, potrivit liderului sindical din cadrul SAJ Dolj, Leontin Fotă, angajaţii vor protesta şi în zilele următoare, în acelaşi interval orar.

„Protestul nostru a fost organizat numai de personal din afara orelor de lucru, iar activitatea a decurs conform graficului, fără niciun fel de problemă, asigurând toate solicitările”, a declarat Leontin Fotă, pentru AGERPRES.

Angajaţii din Ambulanţă sunt nemulţumiţi de anularea recunoaşterii condiţiilor de muncă deosebite sau speciale în care îşi desfăşoară activitatea, drept anulat prin noua Lege a pensiilor speciale care a fost aprobată prin votul plenului din Camera Deputaţilor, din data de 20 noiembrie 2023, la propunerea Guvernului României, prin Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a Casei Naţionale de Pensii Publice, prin proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” (FNSA) din România, Gheorghe Chiş, a intrat, luni, în greva foamei în Parlament, iar în cursul serii de 20 noiembrie 2023, numărul liderilor de sindicat din serviciile judeţene de ambulanţă care au intrat în greva foamei, alături de acesta, a ajuns la patru, respectiv: Claudia Gâdiuţă – lider la Sindicatul Liber Independent Salvarea Tulcea, Valentin Dragomir – lider la Sindicatul Ambulanţa Brăila, Alexandru Comănescu – lider la Sindicatul Ambulanţa Vâlcea şi Daniel Constantin Muşa – lider la Sindicatul Ambulanţa Olt.

„Am intrat în greva foamei pentru că Parlamentul, prin legislaţia pe care a dezbătut-o astăzi în comisiile decizionale din Camera Deputaţilor, pentru raportul final, şi acum se discută în plen, nu vor să recunoască condiţiile de muncă în care lucrează Serviciul de Ambulanţă. Mă refer la Legea pensiilor publice, articolul 168, alineatul 1, litera g, care propune abrogarea unor prevederi din Legea 5, care este statutul personalului profesionist operativ de intervenţie, abrogă articolele care reglementează condiţiile de muncă. Efectiv se şterg anumite drepturi dintr-un statut special pe care l-am dobândit după cinci ani de parlament, trei ani suspendat în pandemie şi acum, când urma să intre în aplicare, se abrogă. E prea mult deja. Am avut rugămintea să rămână articolul 12 valabil, întrucât e normal, a fost legiferat de Parlamentul României. Dar se pare că nu se întâmplă nimic decât promisiuni care au eşuat. Colegii aşteptau cu sufletul la gură să vadă ce se întâmplă la dezbateri. În momentul când am văzut ce se întâmplă în comisie, am decis să intru eu în greva foamei, pentru că noi nu avem voie să facem grevă, fiind personal cu limitări speciale. Ca să nu sufere cetăţeanul, am hotărât să intru eu în greva foamei”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul FNSA Ambulanţa.

Greviştii foamei, susţinuţi de protestatari din ţară, cer o întâlnire de urgenţă cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Alfred-Robert Simonis, cu preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei, Adrian Solomon, cu ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona-Bucura Oprescu, şi cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru soluţionarea revendicărilor sindicale.

„Până la urmă, prin ordonanţă de urgenţă orice se poate. Nu am cerut altceva decât să nu anuleze drepturile care au fost stabilite prin Legea 5. Oricum decizia de a continua este valabilă. Încep să vină colegi din ţară, de la Serviciile de Ambulanţă, care sunt pe drum şi mi se vor alătura în greva foamei. Eu ştiu cel puţin patru colegi pe drum care ajung pe la ora 19,00. De mâine de la ora 10,00 se va protesta în fiecare serviciu de Ambulanţă din ţară, ca sprijin. Dar eu mai sper ca în cursul serii sau mâine să fim invitaţi la discuţii. Dacă nu, vom merge înainte, indiferent de consecinţe. Şi din informaţiile pe care le am, sunt tot mai mulţi colegi care vin spre Bucureşti şi se vor alătura acestei forme de protest”, a mai spus Gheorghe Chiş. AGERPRES