Mai puţin de o treime dintre absolvenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău rămân să lucreze în Republica Moldova, iar cei mai mulţi dintre medici merg să profeseze în România, a afirmat prorectorul pentru relaţii internaţionale al UMF Chişinău, profesorul universitar Mihai Gavriliu.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mass-media prezenţi în „Caravana jurnaliştilor” din România, Ucraina şi Republica Moldova, care a vizitat, timp de o săptămână, principalele proiecte europene implementate prin Programul Operaţional Comun România- Ucraina- Republica Moldova 2007- 2013.

„Mai puţin de o treime dintre absolvenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Chişinău rămân să lucreze în Republica Moldova. E foarte grav. Noi lucrăm pregătind specialişti pentru alte ţări. Universitatea Testemiţanu lucrează pentru România, universităţile din România lucrează pentru Germania, Germania lucrează pentru Suedia, Suedia pentru Statele Unite, Statele Unite pentru arabi. Fără doar şi poate, e un foarte mare exod”, a afirmat Gavriliu.

La rândul său, profesorul universitar Rodica Grama este de părere că migraţia cadrelor medicale din Republica Moldova către România este determinată de limba comună, dar şi de distanţa foarte mică dintre cele două ţări. „Cei mai mulţi pleacă în România, pentru că în România se echivalează foarte repede diploma noastră. În al doilea rând, desigur, bariera lingvistică şi al treilea moment, nu mai puţin important, este distanţa de casă, fiindcă mulţi dintre ei au părinţi aici, au rude. Practic, două treimi din cetăţenii din Republica Moldova au dublă cetăţenie”, a afirmat Grama. AGERPRES