Proiectul pentru construirea unui institut oncologic la Timişoara, gestionat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş, trebuie reluat, întrucât comisia de evaluare a DSP a respins definitiv, după un an, oferta de proiect, riscându-se pierderea liniei de finanţare din bugetul Ministerului Sănătăţii.
„S-a anulat procedura privind licitaţia pentru proiectarea Institutului Oncologic Timişoara, proiect gestionat de DSP. Va trebui reluată întreaga procedură. Nu este o situaţie plăcută, ţinând cont că de un an, comisia de evaluare privind proiectarea a analizat şi mai apoi a dat decizia de respingere a ofertei declarate ca fiind neconformă tehnic. Este situaţie delicată, ţinând cont de faptul că Institutul Oncologic are linie de finanţare în bugetul Ministerului Sănătăţii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Călin Dobra.
Liderul administraţiei timişene a discutat recent cu ministrul Sănătăţii, întrucât este un proiect deosebit de important pentru întreaga regiune, demarat în urmă cu zece ani, şi a opinat că dacă Ministerul Sănătăţii nu se implică foarte serios în următoarea procedură de licitaţie, această finanţare va fi scoasă de pe lista de investiţii a ministerului.
Primele discuţii despre necesitatea construirii unui institut oncologic la Timişoara au demarat în 2007 şi ar presupune o investiţie de peste 500 de milioane de lei.
Doar în judeţul Timiş sunt luaţi în evidenţă în jur de 15.000 de bolnavi de cancer, anual apărând în jur de 2.300 de noi cazuri. Cele mai frecvent afectate organe sunt la femei – sânii şi colul uterin -, iar la bărbaţi – aparatul respirator, în special plămânii, colonul, rectul şi prostata. În prezent, secţiile de oncologie din sistemul public timişorean fiinţează în mai multe locuri improprii şi cu o capacitate insuficientă, în clădiri ce sunt gata să se prăbuşească. AGERPRES