spit_urgenta_resita.jpgDezvoltarea unei reţele transfrontaliere de telediagnostic şi teleconsultare în instituţiile de sănătate, este proiectul care va fi implementat de către Spitalul Municipal Vârşeţ, din Serbia, în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa şi Centrul de Sănătate Zitişte, cu finanţare europeană, prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.
Valoarea totală a proiectului este de aproape 1,15 milioane euro, urmăreşte creşterea calităţii asistenţei medicale în regiune şi îşi propune înfiinţarea unei reţele transfrontaliere de telediagnostic şi teleconsultare.

Potrivit managerului Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Dumitru Secăşan, prin proiect va fi achiziţionată aparatură de ultimă generaţie, ceea ce va determina creşterea performanţelor medicale ale spitalului, beneficiarii direcţii fiind, în fapt, pacienţii. Prin proiect va fi achiziţionată aparatură care va permite schimbul de imagini în timp real între spitalul din Reşiţa şi cel din Vârşet, urmând ca, ulterior, o comisie să analizeze aceste imagini şi să pună un diagnostic.


‘Este un consult on-line, se transmit imagini statice sau mobile. O operaţie de glaucom, de exemplu, realizată la Reşiţa, va putea fi vizualizată de medicii din Spitalul din Vârşeţ’, a mai declarat Dumitru Secăşan. Printre exemplele de echipamente cu care va fi dotat spitalul din Reşiţa, dr. Secăşan a amintit un gastroscop, histeroscop, laparoscop, un microscop pentru anatomie patologica şi un ecograf 4 D. AGERPRES