România și Serbia vor dezvolta un proiect transfontalier în valoare de 11,7 milioane de euro, din care 10 milioane de euro fonduri europene, destinat dezvoltării unor protocoale comune de lucru personalizate pentru pacienții cu cancer, a anunțat Ministerul Fondurilor Europene (MFP).

Contractul de finanțare, parafat de către ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, reprezintă inițiativa comună România – Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră și urmărește îmbunătățirea diagnosticării și tratării tumorilor maligne în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia.

Proiectul își propune dezvoltarea unor protocoale comune de lucru personalizate pentru pacienții cu cancer, având un buget total de 11,7 milioane euro, din care 10 milioane euro fonduri europene. Obiectivul principal vizează încurajarea colaborării în domeniul oncologiei între instituțiile medicale din aria eligibilă a Programului pentru a asigura accesul la servicii medicale moderne și eficiente pentru pacienți. Proiectul este derulat în România de către Spitalul Clinic Județean de Urgență ‘Pius Brînzeu’ din Timișoara, ONCOGEN și Spitalul Județean de Urgență Reșița, iar în Serbia de către Spitalul General Posarevac și Ministerul Sănătății„, se arată în comunicatul citat.

Potrivit ministerului de resort, obiectivele specifice ale proiectului se referă la îmbunătățirea și modernizarea metodelor de diagnosticare a cancerului prin: extinderea colaborării între spitalele din regiunea transfrontalieră România – Serbia prin implementarea aplicațiilor de telediagnostic și modernizarea echipamentelor informatice; implementarea unei noi platforme software specializate, care să permită schimbul rapid de informații între medicii oncologi; modernizarea metodelor de tratament chirurgical și schimbul de informații între specialiști, respectiv dezvoltarea fundamentării pe baze de date a tratării cancerului, pentru a ameliora calitatea diagnosticului și a crește speranța de viață a pacienților.

Beneficiarii acestui proiect vor fi, în principal, locuitorii din zona de graniță a ambelor țări, cele trei spitale implicate în proiect oferind anual aproximativ 397.000 de consultații. Proiectul contribuie, astfel, la realizarea obiectivului specific 2: Creșterea potențialului ariei programului pentru o creștere favorabilă incluziunii, pe baza îmbunătățirii calității vieții tuturor rezidenților de pe cele două părți ale graniței prin acțiuni, precizează MFE. AGERPRES