Introducerea asigurarilor voluntare de sanatate si a platilor formale directe prin reducerea platilor informale in sectorul de sanatate in Romania este un nou proiect care a fost prezentat de reprezentanti ai Centrului pentru Analiza si Dezvoltarea Institutionala (CADI).
Efectul scontat, potrivit managerului acestui proiect, Bogdan Lazarescu, este scaderea platilor informale catre personalul medical si a fraudelor din sistemul de sanatate de la aproximativ 13% pana la 2% din cheltuielile publice cu sanatatea intr-un termen de cinci ani. De asemenea, asigurarile voluntare si platile directe ar conduce la o crestere cu 5% a totalului cheltuielilor (publice si private) cu sanatatea in Romania.

Introducerea co-platii la serviciile medicale reprezinta o modalitate de a scadea coruptia in sistemul de sanatate romanesc. Proiectul vine in continuarea unei alte initiative similare, derulata in 2005 printr-o finantare de la Banca Mondiala, care a cuantificat printr-un sondaj national cuantumul platilor informale date medicilor.

„Acum facem niste propuneri ca aceste plati sa scada sau sa fie complet eliminate. Ministerul Sanatatii a avut o opinie asupra acestui document, mai multi oficiali din minister si-au prezentat comentariile. Retinerea pe care o au este legata de acceptabilitatea publica a acestor masuri, pentru ca este foarte probabil ca majoritatea populatiei sa perceapa introducerea co-platilor ca o povara in plus pentru ei”, a spus Bogdan Lazarescu.

El a explicat ca introducerea acestor co-plati inseamna micsorarea pachetului de baza de servicii si introducerea unor tarife pentru fiecare prestatie medicala. Vor exista servicii care vor fi partial suportate de fondurile de asigurari de sanatate de stat si restul va trebui sa suporte pacientul sau vor exista asigurari voluntare, care vor acoperi un set intreg de servicii ce nu sunt acoperite de pachetul de baza.

Potrivit reprezentantilor CADI, avantajul acestei propuneri este ca, pe langa faptul ca aduce mai multi bani la bugetul public de sanatate (intre 10 si 15 %), toate aceste tarife vor fi transparente si afisate. In acest fel, pacientul nu mai are nevoie sa faca plati informale pe baza faptului ca el nu stie daca acea consultatie care i se ofera se presupune a fi finantata din fonduri publice sau nu.

„Odata cu introducerea acestora, noi propunem si definirea clara a conceptului de frauda in legislatia romaneasca privind profesia de medic si specificarea unui prag, a sumelor, fie in bani sau cadouri, pe care medicii sa le poata primi de la pacienti. Ce cade in afara acestei sume este considerata frauda si tratata ca atare”, a adaugat Bogdan Lazarescu.

Acesta a precizat ca asigurarile voluntare exista ca si concept in Legea privind reforma sistemului de sanatatea care a aparut la sfarsitul anului 2005, dar au ramas la acest nivel pentru ca Ministerul Sanatatii s-a temut de reactia populatiei, care poate percepe in mod negativ introducerea coplatilor.

Rolul CADI este de a populariza faptul ca asigurarile voluntare si co-platile ar inlocui platile informale. Acesti bani se vor transforma din bani negri in bani care ar intra in sistemul public de sanatate si ar contribui la remunerarea medicilor, la investitii in spitale.

Bogdan Lazarescu a spus ca va exista un sistem anti-frauda care sa controleze doctorii si angajati care primesc mita, proces care va dura un an sau doi, dar care se poate realiza.