Compania lucrează în paralel la elaborarea unor ghiduri de bune practici pentru a susține companiile românești pentru a-și reporni activitatea pe măsură ce autoritățile vor decide să ridice restricțiile privind pandemia de COVID 19

În contextul potențial de relaxare în cursul lunilor următoare a numărului de noi cazuri confirmate de infecție cu COVID 19 la nivel național, MedLife anunță că demarează un proiect pilot de testare în masă pentru detectarea anticorpilor pentru COVID 19. Proiectul vine în sprijinul eforturilor realizate de către autoritățile de sănătate publică în vederea cunoașterii situației reale privind infectarea și răspândirea virusului.

Potrivit specialiștilor, testele RT-PCR, utilizate în prezent la nivel global pentru diagnosticarea cazurilor de COVID-19, indică prezența materialului viral în timpul infecției acute, dar nu pot indica dacă o persoană a dezvoltat anticorpi. De aceea, o posibilă recomandare este ca testarea RT-PCR să fie completată cu testarea anticorpilor din sânge care pot fi utilizați pentru a identifica dacă oamenii au fost expuși la un anumit agent patogen, verificându-se răspunsul lor imun.

“Pandemia de COVID-19 a fost declarată de către Organizația Mondială a Sănătății ca principala urgență pentru sănătatea publică de interes internațional. Una din principalele recomandări OMS ca și armă de luptă împotriva acestei patologii este testarea în număr cât mai mare a populației. În fapt, testarea în masă, reprezintă soluția pentru a cunoaște exact situația reală a cazurilor de infectare cu noul coronavirus și ținerea pandemiei sub control”, a spus Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

“În acest sens, demarăm un proiect pilot. Vom testa prezența anticorpilor IgG cât și IgM în cazul cadrelor medicale care sunt simultan testate prin metoda RT PCR pentru determinarea exactă a stadiului imunizării acestora. Vom prelucra în paralel teste prin metoda chemiluminiscența, metoda Elisa și teste rapide deci atât prin metode rapide, cât și prin metode cantitative de acuratețe ridicată.
O astfel de abordare, testare RT PCR triplată de testarea pentru anticorpi prin două metode, rapidă dar și cantitativă, va determina dacă testele rapide pot fi utilizate pe scară largă, implicit vom determina dacă cadrele medicale, personal al MedLife, au deja anticorpi pentru a fi siguri că aceste cadre medicale sunt sănătoase, mai ales în măsura în care vom determina valori pozitive privind prezența anticorpilor. Acest proces este cu atât mai eficient cu cât este realizat exclusiv pentru personalul medical și auxiliar ce intră direct în contact cu pacientul, fiind recomandat atât de OMS cât și de autoritățile române în mai multe rânduri pentru a fi testat permanent”, a mai spus Mihai Marcu.

Conform studiilor, testarea anticorpilor prezintă avantaje: oferă detalii despre incidența reală a bolii, prin identificarea persoanelor care au dezvoltat anticorpi împotriva virusului și presupune un risc minim de infecție a personalului din laborator, testarea fiind automată. Derulrea proiectului pilot MedLife va permite companiei să identifice, în următoarele săptămâni, pe o populație relevantă de aproximativ 1000 de persoane la nivelul întregii țări și implicită statistic, dacă întradevăr în România un număr mai mare de persoane care au avut contact cu virusul fără să aibă simptome sunt imunizate.

“Vom demara studiul intern de cercetare în domeniul imunității echipei medicale la finele acestei săptămâni și sperăm să putem pune la dispoziția publicului larg rezultatele preliminare până la finele săptămânii viitoare. Așa cum am mai declarat, vom continua să deschidem laboratoare RT PCR de identificare a COVID 19. După ce la începutul crizei MedLife nu avea capacitățile de procesare în siguranță de probe COVID 19 acum avem deja un laborator funcțional de două săptămâni, iar de joi, 16 aprilie, vom începe testările în al doilea laborator situat în Sfântu Gheorghe, Covasna și sperăm ca până pe data de 23 aprilie să începem activitatea și în al treilea laborator din Timișoara”, a mai spus Mihai Marcu.