medicamente1.jpgMinisterul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin pentru asigurarea unor stocuri adecvate şi continue de medicamente, care prevede suspendarea temporară, pentru o perioadă de şase luni, a distribuirii în afara teritoriului României a medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate.
Este vorba de imunosupresoare, medicamente pentru tratarea deficitului de atenţie, epilepsiei, diabetului, virusului hepatic B, folosite în oncologie, astm, BPOC, schizofrenie, hipotensiune, scleroză multiplă, HIV, poliartrită reumatoidă. Potrivit proiectului, nerespectarea dispoziţiilor acestui ordin se sancţionează conform legislaţiei în vigoare.

Astfel, proiectul prevede suspendarea distribuirii în afara ţării a substanţelor: Ciclosporinum, Mycophenolatum, Mycophenolatum mofetilum, Tacrolimus, Mesalazinum, Atomoxetinum, Metilphenidatum, Stiripentolum, Insulinum aspart, Insulinum detemir, Insulinum lispro, Entecavirum, Dornaza alfa, Bortezomibum, Fluticasonum propionat, pulbere inhalatorie, Infliximabum, Risperidonum, pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă cu eliberare prelungită, Paliperidonum, suspensie injectabilă cu eliberare prelungită, Basiliximabum, Midodrinum, Aripiprazolum, Baclofenum, Darbepoetinum Alfa, Pegfilgrastimum, Abacavirum + Lamivudinum, Abacavirum + Lamivudinum + Zidovudinum, Lamivudinum, Fosamprenavirum, Etanerceptum.

„Întrucât pentru anumite medicamente au fost constatate rate ale distribuţiei în afara teritoriului ţării care pun în pericol continuitatea tratamentelor pacienţilor români şi implicit starea de sănătate şi viaţa acestora, este necesară intervenţia autorităţilor pentru asigurarea unor stocuri adecvate şi continue. Prin prezentul proiect de act normativ se propune interzicerea pe o perioadă temporară a distribuţiei în afara teritoriului României a medicamentelor incluse în anexa la ordin”, se arată în nota de fundamentare. AGERPRES