Parlamentarii USR au depus un proiect de lege care completează mecanismul de feedback pentru măsurarea satisfacţiei pacienţilor, aceştia urmând să primească după externare, prin SMS, o invitaţie de a completa un chestionar, iar şefii spitalelor vor fi obligaţi să asigure colectarea datelor personale, a anunţat deputatul Tudor Rareş Pop, unul dintre iniţiatori.

„Este o inţiativă care vine să întărească mecanismul de feedback existent în spitalele din România, care funcţionează graţie unui ordin de ministru emis în 2016, dar care, din păcate, este de cele mai multe ori ignorat de personalul medical şi de managerii din spitale, lucru care anul trecut a condus la o completare de doar 3% a acestor chestionare”, a explicat Tudor Rareş Pop.

Articolul unic al proiectului prevede că „în vederea implementării mecanismului de feedback al pacientului, managerul răspunde de obţinerea de către personalul medical al unităţii sanitare a numărului de telefon mobil şi adresei de e-mail ale tuturor pacienţilor externaţi şi de introducerea acestor date în foaia de observaţie clinică generală, cu excepţia refuzului expres al pacientului”.

Potrivit lui Tudor Rareş Pop, numărul de telefon şi adresa de e-mail sunt introduse în baza de date a CNAS iar cu ajutorul acestor informaţii, Ministerul Sănătăţii îi trimite pacientului externat un SMS prin care acesta are acces la chestionarul de satisfacţie, care poate fi completat pe internet.

Deputatul USR a susţinut că a discutat cu ceilalţi colegi din Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, respectiv cu preşedintele acesteia, deputatul PSD Florin Buicu, „care sunt în principiu de acord cu o astfel de măsură”. „Totul este anonimizat”, a adăugat Pop. AGERPRES