Consiliul Judeţean Satu Mare a câştigat o finanţare europeană în valoare de peste 11 milioane euro pentru construirea unui nou corp de clădire cu şase etaje şi heliport, pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, a anunţat preşedintele instituţiei, Pataki Csaba.
„Această sumă a fost câştigată de Consiliul Judeţean, printr-un proiect transfrontalier, care va aduce importante investiţii în sănătate. Banii sunt destinaţi construirii unui nou corp de clădire în curtea Spitalului Judeţean, în care vor fi mutate majoritatea secţiilor care în prezent funcţionează în clădirea Spitalului Vechi, dar şi secţiile chirugicale. Clădirea va avea 6 etaje, iar heliportul va fi poziţionat pe acoperişul viitorului imobil. Prin acest proiect, Consiliul Judeţean Satu Mare va investi cele mai mari sume de bani în sănătate, din ultimii 50 de ani”, a precizat Pataki Csaba.
Potrivit proiectului, postat pe site-ul CJ Satu Mare, dezvoltarea clădirii spitalului este necesară întrucât secţiile sunt necorespunzătoare, proiectul prevăzând şi amenajarea unui heliportul pe acoperişul noii clădiri.
„Investiţia de extindere de la SJUSM prevede construirea unui corp de clădire nou, legat de clădirea principală actuală a spitalului, pentru a remedia problemele de spaţiu existente, definită de zestrea construită a clădirilor SJUSM. Aceste clădiri păstrează caracteristici de compartimentare şi de dimensionare din anii 1970, modificările ulterioare în normativele de suprafeţe specifice necesare pentru diferite secţii, pentru circuite şi funcţionalităţi medicale noi însemnând provocări majore în păstrarea funcţionalităţii legale a secţiilor SJUSM. Heliportul spitalului funcţionează fără autorizaţie definitivă, locaţia actuală fiind o soluţie temporară, nesustenabilă. Corpul nou de clădire din incinta SJUSM este prevăzut cu o suprafaţă construită la sol de 1319,37 mp, cu regim de înălţime subsol, parter, 6 etaje şi un etaj tehnologic cu heliport, suprafaţa desfăşurată a construcţiei fiind de 10.550,09 mp”, precizează sursa citată.
Proiectul a fost depus spre finanţare prin Programul Interreg V-A România-Ungaria, 85% din cheltuielile eligibile fiind asigurate de Uniunea Europeană, 13% din fonduri guvernamentale şi doar 2% din bugetul local. AGERPRES