Asociaţia de Sprijin a Pacientului Oncologic (ASPO) este unul dintre câştigătorii apelului de proiecte lansat anul acesta de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi. Astfel, asociaţia ASPO este bucuroasă să anunţe lansarea proiectului său inovator „Speranţă pentru viitor: Dezvoltarea emoţională prin artă – mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice”, proiect ce se concentrează pe cele mai recente abordări creative şi terapeutice dedicate ajutării pacienţilor oncologici în procesul lor de vindecare şi recuperare.

Proiectul „Speranţă pentru viitor: Dezvoltarea emoţională prin artă – mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice” are ca scop oferirea unei alternative la terapiile convenţionale pentru pacienţii oncologici. Suntem conştienţi de provocările fizice şi emoţionale pe care le implică lupta împotriva cancerului şi credem cu tărie că terapia prin artă, prin teatru şi pictură, poate aduce beneficii semnificative pacientelor oncologice.

Timp de 12 săptămâni, beneficiarele proiectului, 20 de membre ASPO, care deţin certificat de handicap, vor desfăşura activităţi creative de-a lungul celor 20 de ateliere de teatru şi pictură, care sunt parte a unui demers educativ-emoţional. Membrelor ASPO li se alătură beneficiarii indirecţi (familie, prieteni, colegi de serviciu etc) care, de asemenea, fac parte din demersul ASPO de educare emoţională, ceea ce aduce proiectului nostru o necesară dimensiune de incluziune socială.

Obiectivele proiectului:

Sprijinirea recuperării: Proiectul se va concentra pe furnizarea de sesiuni de scriere dramatică, de teatru şi pictură pentru pacientele oncologice-membre ASPO, cu scopul de a îmbunătăţi starea lor de bine, de a sprijini procesul de recuperare şi de integrare socio-profesională. Atelierele se axează pe nevoia grupului ţintă de a-și înţelege, accepta şi mărturisi emoţiile, prin artă.

Promovarea exprimării creative: Terapia prin artă poate oferi o modalitate excelentă de a exprima emoţii şi gânduri complexe. Pacientele oncologice vor avea şansa de a-şi exterioriza trăirile prin intermediul creaţiei artistice. Sesiunile de teatru se vor încheia prin scrierea unei piese de teatru inspirată din experienţele pacientelor oncologice, prin punerea în scenă şi interpretarea acesteia de către membrele ASPO participante la proiect.

Sesiunile de pictură se vor finaliza printr-o expoziţie realizată din tablourile pe care pacientele oncologice le vor face în cadrul atelierelor de exprimare artistică prin culoare.

Îmbunătăţirea calităţii vieţii: Scopul principal al proiectului este să îmbunătăţească calitatea vieţii pacientelor oncologice, oferindu-le instrumente pentru a face faţă mai eficient provocărilor legate de boală. Terapia prin teatru şi pictură are un impact profund asupra stării de bine emoţionale şi a calităţii vieţii pacienţilor, contribuind la reducerea stresului, anxietăţii şi depresiei asociate cu diagnosticul şi tratamentul cancerului.

Suntem dedicaţi îmbunătăţirii calităţii vieţii pacientelor oncologice şi suntem convinşi că terapia prin teatru şi pictură poate juca un rol semnificativ în acest sens. Arta este un mijloc prin care putem să ne exprimăm uneori inexprimabilul, să ne conectăm cu ceilalţi şi să găsim frumuseţe în mijlocul provocărilor noastre”, a declarat Cătălina Negară, preşedintele ASPO.

Cum va funcţiona proiectul:

Proiectul „Speranţă pentru viitor: Dezvoltarea emoţională prin artă – mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice” va implica sesiuni regulate de terapie prin scriere dramatică, prin teatru şi pictură pentru membrele ASPO. Aceste sesiuni vor fi conduse de profesionişti calificaţi în domeniul artei şi vor avea loc într-un mediu sigur şi confortabil. Demarat în luna august, proiectul se va finaliza în luna octombrie a acestui an.

Activităţile artistice din cele 20 de ateliere cuprinse în acest proiect inovator se vor încheia prin vernisarea unei expoziţii şi performarea, în premieră în România, a unui spectacol de teatru inspirat din experienţele şi trăirile împărtăşite de pacientele oncologice cu dizabilităţi de-alungul proiectului, spectacol filmat şi transmis direct online pe pagina de Facebook a Asociaţiei ASPO.

După vernisarea expoziţiei de pictură tablourile realizate de grupul ţintă al proiectului vor fi donate unor secţii de chimioterapie pentru a aduce lumină şi bucurie pacienţilor oncologici care se află la tratament.

La sfârşitul lunii octombrie, ASPO îi invită pe pacienţii oncologici, familiile lor şi pe toţi cei interesaţi să participe la finalizarea acestui proiect remarcabil. Pentru mai multe informaţii despre proiectul „Speranţă pentru viitor: Dezvoltarea emoţională prin artă – mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice”, vă rugăm să ne contactaţi la asporomania@gmail.com.