Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) implică interacțiuni anormale între celulele pulmonare, inclusiv între fibroblaste și mediul lor înconjurător. Din această cauză, modelele standard de screening bazate pe cultura celulară 2D, care sunt utilizate pentru testarea medicamentelor, tind să înregistreze rezultate slabe atunci când prezic răspunsul la potențialele terapii.

În contextul pandemiei de Covid-19 și a creșterii nivelului de poluare, se anticipează creșterea incidenței FPI, fapt care denotă necesitatea dezvoltării unor modele puternice de screening.

Cercetătorii de la Universitatea din MinnesotaSUA, prezintă o platformă de cultură celulară 3D, care permite studiul fibroblastelor pulmonare. Platforma permite măsurarea comportamentelor celulare și a modificărilor implicate în progresia FPI. Gradul scăzut de dificultate și dimensiunea platformei o fac potrivită pentru utilizarea în protocoalele de testare a medicamentelor.

„FPI este o boală care afectează puternic viața unui pacient, iar riscul de deces este destul de ridicat din cauza lipsei de oxigen. Este foarte important să existe instrumente și modele de laborator, care să creeze și să controleze micromediul în care se află celulele, astfel s-ar putea identifica posibile tratamente”, declară coautorulKatherine Cummins.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Pneumologia.ro