popescu_ovidiu.JPGDeclara dr. Ovidiu Popescu, Regional General Manager al companiei Abbott International, intr-un interviu acordat Portalului National www.Medicalmanager.ro.

Domnia Sa detaliaza modul de desfasurare al programului educational Reductostart, obiectivele majore pe care acesta si le propune, dar si modalitatile in care persoanele cu probleme de obezitate se pot inscrie in el.

– Abbott este o companie farmaceutica multinationala axata pe descoperirea, cercetarea si dezvoltarea produselor terapeutice inovatoare, inclusiv aparatura medicala si produse de nutritie. Povestiti-ne mai multe despre aceasta companie. Cand a aparut ea in Romania?

– Produsele Abbott sunt distribuite si promovate in Romania de 12 ani, reprezentanta insa a fost infiintata in 1999 – incepandu-si activitatea cu divizia de produse de diagnostic, dupa care, in 2001, ulterior achizitionarii Knoll, a luat nastere si divizia locala de Pharma.

– Cate reprezentante are Abbott Laboratories in lume?

– Compania are peste 60,000 de angajati in toata lumea si distribuie produsele proprii in peste 130 de tari.

– Sunteti initiatorii programului educational Reductostart. Ce inseamna acest proiect si cum ati ajuns sa il initiati?

– Programul Reductostart este cel mai amplu program de educatie a populatiei in ceea ce priveste „atitudinea” fata de obezitate. De ce amplu? Pentru ca la Reductostart sunt afilitati ca parteneri peste 230 de medici din toata tara.

Si inca o data, de ce amplu? Pentru ca obiectivul major al programului, dupa cum am mentionat mai sus, se adreseaza „atitudinii” fata de o patologie cu implicatii majore asupra starii de sanatate, ceea ce cuprinde: educatie in ceea ce priveste un stil de viata sanatos, atat pentru a preveni, cat si pentru a combate obezitatea; educatie in ceea ce priveste cauzele obezitatii, semnele si simptomele acestei boli, efectele ei; educatie in ceea ce priveste modul de abordare a tratamentului obezitatii, si anume, exclusiv cu ajutorul unui medic.

– Ce probleme ati intampinat de la demararea acestui proiect si pana in acest moment?

– Nu putem spune ca am fi intampinat probleme. Eventual putem spune ca ne-am fi dorit mai multi parteneri din diferite domenii care sa depuna alaturi de noi acest efort „pro bono”.

– Care sunt principalii colaboratori care va ajuta in derularea programului Reductostart?

– Toti partenerii nostri medici din specialitatile: endocrinologie si diabetologie, in special, dar si medicina interna, cardiologie si medicina de familie.

– Obezitatea este considerata una din bolile secolului XXI. Unde credeti ca se situeaza Romania la aceasta ora ca si numar de pacienti care sufera de aceasta boala, comparativ cu alte tari din lume care au aceeasi problema? Care este tara cea mai afectata de aceasta maladie?

– In Romania, una din doua persoane are probleme cu greutatea (constientizate sau nu) si una din patru este obeza. Cu toate acestea, doar o persoana din 100 urmeaza un tratament supravegheat medical pentru aceasta problema. In Europa, tarile cele mai afectate de aceasta maladie sunt cele din fosta Iugoslavie.

– Care este primul pas pe care ar trebui sa il faca o persoana cu probleme de greutate pentru a intra in programul reductostart?

– Cei interesati pot sa solicite informatii sau sa isi faca o programare la medicii parteneri ReductoStart, fie pe site-ul www.reductostart.ro, fie prin call center-ul programului (la numarul de telefon cu tarif normal, 021-637.10.10). De acolo toti pasii ii sunt ghidati, atat catre informatie cat si catre autoevaluare, dar si catre un medic, in cazul in care considera ca are nevoie.

– Ce categorii de pacienti pot intra in acest program? Cati romani s-au inscris pana acum?

– In program nu trebuie sa intre doar pacienti cu obezitate. Persoanele care nu prezinta aceasta boala sunt binevenite si chiar invitate. Ele vor avea la indemana un calculator al indicelui de masa corporala ca barometru al stilului de viata si se vor putea informa in legatura cu o multime de subiecte interesante, legate de un stil de viata sanatos. Pana in prezent, s-au inscris peste 1.200 de persoane.

– Cat timp va mai continua proiectul in Romania?

– Ne dorim sa dureze pana cand statisticile vor spune ca incidenta obezitatii a scazut in Romania.

– Ce alte proiecte pregateste Abbott Laboratories in viitorul apropiat?

– Viitorul apropiat apartine programelor déjà lansate. Ele sunt la inceput de drum si merita toata atentia noastra pentru a se matura. In ceea ce priveste proiectele viitoare putem doar sa va promitem ca veti afla despre ele din timp.