Spitalul Clinic „Carol Davila” a inaugurat miercuri noua Secţie de Chirurgie, în prezenţa primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi a rectorului UMF „Carol Davila”, prof. dr. Florian Popa. Noua secţie este de fapt reorganizată, spitalul având până în 1979 o structură complexă, respectiv ambulatoriu, clinică medicală, compartiment de alergologie, clinică chirurgicală, laborator clinic, clinică de radiologie, medicină nucleară.
La acea vreme, spitalul era unul de elită, având echipă de medici şi cadre medicale excepţionale, conduse de personalităţi ale medicinei, printre care prof. C. C. Dimitriu, C. Păunescu-Podeanu – la medicală, iar la chirurgie, corifei ai acestei specialităţi – Ion Făgărăşanu şi Dan Gavriliu.
Prof. dr. Nicolae Ursea organizează aici primul centrul de nefrologie şi dializă, în 1974, a subliniat prof. dr. Mircea Penescu, managerul instituţiei.
Spitalul are o vechime de peste un secol şi s-a dezvoltat aici un important departament nefrologie-dializă. Prin reorganizarea noii secţii de chirurgie acesta devine un spital cu o structură flexibilă, cu departament de nefrologie, chirurgie vasculară, chirurgie endocrină.
Primarul general Sorin Oprescu a subliniat în intervenţia sa că toţi din generaţia sa au făcut practică în acest spital. „Este una dintre secţiile de chirurgie moderne şi suntem siguri că va face faţă profesional şi îi va ajuta pe bolnavii care vor fi trataţi în condiţii civilizate”, a spus edilul-şef al Capitalei. Potrivit acestuia, investiţii în acest spital au făcut Primăria Sectorului 1 şi Banca Mondială iar municipalitatea a investit 19 milioane de lei pentru dotări şi alte cinci milioane pentru finisări.
Prof. univ. Florian Popa, rectorul UMF, a apreciat noul departament de chirurgie şi a subliniat că acesta va contribui la dezvoltarea bazei de învăţământ a universităţii. El s-a referit la personalitatea prof. dr. Dan Gavriliu, care „a fost poate cel mai important chirurg român al tuturor timpurilor, care se regăseşte în anuarele mondiale cu procedeul dezvoltat de el”.
Departamentul de chirurgie are 50 de paturi iar secţia de terapie 15 paturi şi sunt trei blocuri operatorii dotate cu aparatură de ultimă oră. Medicii care vor lucra aici vin de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, secţia fiind condusă de conf. dr. Victor Strâmbu. Prof. dr. Mircea Penescu a precizat că operaţiile vor începe să fie efectuate chiar de săptămâna viitoare, existând chiar şi lista cu programul operator şi se aşteaptă rezultatul probelor recoltate de SANEPID. AGERPRES