Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale din România a fost lansat în judeţul Teleorman. Campania de testare se va derula pe o perioadă de şase luni începând cu luna septembrie a acestui an, prin intermediul celor 28 de cabinete de medicină de familie afiliate şi se va finaliza în luna martie 2023.

Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD se va realiza testarea pentru hepatite virale a cel puţin 120.000 de persoane adulte (peste 18 ani) care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia şi Sud Vest Oltenia. Conform cerinţelor impuse de Comisia Europeană, minim 60% din totalul persoanelor testate trebuie să aparţină unei categorii vulnerabile.

Grupurile vulnerabile sunt: persoane sărace (angajate, mai ales necalificate, la intrarea în intervenţie media venitului pe cap de familie mai mică decât salariul minim pe economie, şomere, inactive, persoane beneficiare ale venitului minim garantat), persoane care lucrează pe cont propriu în agricultură, persoane din mediul rural, persoane care nu au documente de identitate, persoane din centre de plasament, persoane care au părăsit sistemul de protecţie a copilului, persoane fără adăpost, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilităţi, persoane care au copii cu dizabilităţi, persoane din familii monoparentale, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri şi alte substanţe toxice, persoane victime ale violenţei domestice, persoane victime ale traficului de fiinţe umane.

Toate datele persoanelor testate în cadrul programului sunt introduse în Sistemul Electronic de Evidenţă a Screening-ului (SEES), registru electronic dezvoltat pentru screeningul de hepatite, gestionat de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Analiza şi interpretarea acestor date va reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile de sănătate publică în domeniul eradicării hepatitelor virale.

Profesor Dr. Liliana Gheorghe – managerul Proiectului LIVE(RO)2-SUD, medic primar gastroenterologie şi hepatologie la Institutul Clinic Fundeni, a explicat importanţa acestui proiect: „După un an de la demararea campaniei de testare am reuşit sa ajungem la aproape 100.000 de persoane. Cu suportul medicilor de familie implicaţi pană acum în proiect în cele şase judeţe unde campania s-a desfăşurat sau este în curs, am reuşit sa depistăm 2.165 de pacienţi infectaţi cu virusul hepatitic B sau C. Observăm o prevalenţă medie de 2.18% până acum, raportat la numărul persoanelor testate în proiect, cu rate mai mici în judeţele Dolj şi Prahova, de 1.90%, respectiv 1.97% şi mai ridicate în judeţele Dâmboviţa şi Argeş, de 2.45%, respectiv 2,38%. Conform datelor centralizate în aceste luni de campanie observăm în toate judeţele un număr mai mare de pacienţi cu virusul hepatitic B în populaţia activă până în 54 de ani. În ceea ce priveşte virusul hepatitic C, acesta este mai prezent la pacienţii depistaţi de peste 54 de ani. Majoritatea persoanelor infectate nu sunt diagnosticate şi tratate, răspândind infecţia şi ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic.”

Preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, a apreciat necesitatea acestui program, în special pentru comunităţile defavorizate din mediul rural. „Posibilitatea de a beneficia gratuit de programe de prevenire, depistare precoce (screening), de diagnostic şi direcţionare către tratament a pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatitice B/D şi C este deosebit de importantă, în special pentru cetăţenii din localităţile din mediul rural, unde se află în prezent cei mai mulţi oameni în dificultate, cu un nivel de trai la limita sărăciei. Atunci când cei mai buni specialişti se implică, când profesionişti devotaţi îşi oferă sprijinul comunităţii, iau naştere proiecte menite să mişte lucrurile, să le impulsioneze şi să aibă succes.”

Doamna doctor Liliana Catrinoiu, coordonatorul judeţean al Proiectului LIVE(RO)2-SUD, a pus accent pe rolul medicului de familie în depistarea persoanelor infectate cu virusurile hepatitice. „Programul de screening al hepatitelor virale va aduce un real beneficiu populaţiei din judeţul Teleorman, screeningul, ca parte a prevenţiei, este apanajul asistenţei medicale primare, medicul de familie având cel mai important rol în prevenţie, reprezentând specialistul la care pot apela persoanele pentru testare în vederea depistării precoce a unor afecţiuni grave, cum sunt şi hepatitele virale. Susţinem efortul depus de echipa de implementare a acestui proiect, medicii de familie afiliaţi vor folosi acest parteneriat pentru a da şansa cât mai multor pacienţi înscrişi pe listele lor, dar şi persoanelor neasigurate sau din categorii vulnerabile, de a se testa pentru hepatite virale, iar cei depistaţi pozitiv de a beneficia de investigaţii şi tratament corespunzător.”

În cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD sunt eligibile pentru a participa la programul de screening doar persoanele care au peste 18 ani şi domiciliul într-unul dintre judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt sau Vâlcea. Nu sunt eligibile gravidele şi persoanele lipsite de libertate.

Lista medicilor de familie afiliaţi se poate vizualiza pe site-ul ARAS, www.arasnet.ro, la secţiunea Noutăţi. Afilierea medicilor de familie, precum şi identificarea persoanelor vulnerabile care trebuie îndrumate spre testare se efectuează cu ajutorul Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS), partener al Institutului Clinic Fundeni în acest proiect. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.